Kumpova zmaga št. 2

Slovenski kolesar moštva Lampre-Merida je s konkurenco še drugič zapored opravil na dirki okrog jezera Qinghai.

Objavljeno
27. julij 2016 18.08
Kolesarstvo
J. P.
J. P.

Pingliang - Tudi najdaljšo deseto etapo petnajste izvedbe kolesarske dirke okrog jezera Qinghai na Kitajskem je najbolj zaznamoval slovenski udeleženec Marko Kump, član Lampre-Meride. Ta je s konkurenco opravil že včeraj, danes pa uspeh oplemenitil z najboljšim časom na 240 kilometrov dolgi progi med Tianshuijem in Pingliangom.

Glavnina (74 tekmovalcev) je po petih urah in pol kolesarjenja ciljno črto prečkala v času zmagovalca, ki sta mu bila še najbliže Kazahstanec Jevgenij Gidič (Vino 4ever SKO) in Italijan Nicolas Marini (Nippo-Vini Fantini). Kump je tako v prvih desetih etapah kar petkrat končal med elitno peterico, dvakrat je zmagal in bil po enkrat drugi, četrti in peti.

Sedemindvajsetletni nekdanji član Adrie Mobil ni pred tem v sezoni niti enkrat opravil s konkurenco, na državnem prvenstvu v cestni dirki je bil pred mesecem dni šesti, na Kitajskem pa bo težko ponovil lanski podvig, ko je bil najhitrejši na kar petih etapah. Za to bi moral dobiti vse preostale tri letošnje etape, tudi jutrišnjo na 123 kilometrov dolgi progi s štartom in ciljem v Yinchuanu.

Današnji Kumpov uspeh je s sedmim mestom dopolnil Matej Mugerli (Synergy Baku), ki v skupni razvrstitvi še naprej drži četrto mesto s 53 sekundami zaostanka za vodilnim Ukrajincem Vitalijem Bucem (Kolss BDS). Ta bo očitno vse do zadnjega uprizarjal srhljiv dvoboj z rojakom in moštvenim kolegom Sergijem Lagkutijem, ki zamuja pičle štiri sekunde. Kump na 48. mestu zaostaja debelih 36 minut in pol. Tretji slovenski predstavnik Uroš Repše (Meridiana Kamen) je odstopil na sedmi etapi.

IZIDI DESETE ETAPE

1. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida) 5;31:08
2. Jevgenij Gidič (Kaz, Vino 4ever SKO)
3. Nicolas Marini (Ita, Nippo-Vini Fantini)
4. Daniele Colli (Ita, Nippo-Vini Fantini)
5. Miguel Angel Rubiano (Kol, Gansu Bank)
7. Matej Mugerli (Slo, Synergy Baku) - vsi v času zmagovalca

SKUPNO (10/13)

1. (1.) Vitalij Buc (Ukr, Kolss BDC) 38;36:09
2. (2.) Sergij Lagkuti (Ukr, Kolss BDC) + 0:04
3. (3.) Alberto Cecchin (Ita, Roth) 0:25
4. (4.) Matej Mugerli 0:53
5. (5.) Jevgenij Gidič 2:36
48. (49.) Marko Kump 36:35