Kumpu prva točka WorldToura

S četrtim mestom v uvodni etapi največje avstralske kolesarske dirke je nastopil najbolje doslej v elitni druščini.

Objavljeno
19. januar 2016 23.18
Vito Divac
Vito Divac

Adelaide – V kolesarstvu sicer štejejo le zmage, v švicarskem moštvu Lampre pa so se kljub temu pohvalili, da je bil Marko Kump zelo blizu »zmagovalnemu odru«. S to primerjavo z drugimi športi, kjer imajo svetovne pokale oziroma svetovne serije, so želeli poudariti izvrsten začetek slovenskega kolesarja v tretji sezoni WorldToura.

Kump, ki je lani slavil 18 zmag na dirkah UCI in je bil v dresu Tinkoffa pred dvema letoma četrti v etapi na Eneco touru, je v precej kakovostnejši zasedbi izenačil svoj najboljši dosežek. Šprinterska trojka Ewan – Renshaw – Wippert je bila pač močnejša. Avstralca in Nizozemec so imeli boljše ozadje oziroma pomočnike. »Marko je odlično izpeljal šprint, a ni bil dovolj hiter za uvrstitev med tri najboljše. Bil je tudi na pravi strani šprinta med 60 kolesarji, a so bili Caleb Ewan in tekmeci pač močnejši,« so v Lampreju komentirali uvodno etapo prve dirke WorldToura v tej sezoni. Pri maksimalni hitrosti je bilo v zadnjih petih kilometrih precej padcev, tako da je bilo umetnost ostati v igri za vrh. V klasičnem šprinterskem razpletu Kump ni mogel do živega izvrstnemu Ewanu, sicer prvemu šprinterju Mezgečevega moštva Orica. Naslednik slovitega Robbieja McEwena je bil v finišu močnejši, hitrejši in spretnejši. Kump pa je ugnal favorizirana Britanca Adama Blytha in Deana Swifta ter Italijana Giacoma Nizzolo in še vrsto odličnih šprinterjev. Osvojil je tudi prvo točko WorldToura.

Kumpov pomočnik Luka Pibernik je v pravi tropski pripeki (40 stopinj Celzija) odlično opravil svoje delo, Primož Roglič pa je v cilj prikolesaril v glavnini. Za majico najboljšega hribolazca se ni potegoval in je veselje prepustil Martijnu Keizerju, klubskemu tovarišu ekipe LottoNL. Priložnost za vidnejši rezultat bo imel v tretji etapi.

Brajkovič v vrhu

Jani Brajkovič je v Argentini najbolje začel Tour de San Luis, ki sicer šteje za 1. kategorijo pokala UCI. V ekipnem kronometru je njegovo moštvo United Healthcare (UHC) osvojilo peto mesto, tako da je Brajkovič v igri za najvišja mesta. Na lestvici favoritov oziroma kapetanov moštev je po prvi preizkušnji na četrtem mestu – za Nairom Quintano (Movistar), Vincenzom Nibalijem (Astana) in Rafalom Majko (Tinkoff). Za Quintano zaostaja za 46 sekund. Preostali Slovenci so bili v ozadju, saj niso imeli tako močnih ekip za kronometer. Jan Polanc in Matej Mohorič bosta očitno na prvi dirki v novem letu nabirala kilometrino in se osredotočila na morebitne etapne uspehe, Grega Bole pa bo že v naslednjih dveh etapah imel priložnost, da se izkaže v šprintu.