Kvasina zmagal pod Hauptmanovo taktirko

Na hrvaškem touru zmagoslavje Bakuja, na Liege-Bastogne-Liege prvi Belgijec Poels.

Objavljeno
25. april 2016 00.01
Vito Divac
Vito Divac
Zagreb – Na zadnji klasiki Liege-Bastogne-Liege so favoriti spet pogoreli, zmage pa se je veselil Nizozemec Wout Poels (prikolesaril je prvo zmago Skyu). Bil je najmočnješi v šprintu četverice. Ker je v Belgiji med Slovenci kolesaril le Jan Polanc (po nesebični pomoči tretjeuvrščenemu Ruiju Costi je končal na 70. mestu), so vsi najboljši iz drugoligaške konkurence nastopili na hrvaškem touru.

Prvi med našimi kolesarji je bil Domen Novak (Adria Mobil) na šestem mestu. Mladi Dolenjec iz Dolenje vasi (ima 21 let) je izjemno nadarjen. Na Hrvaškem je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. Že drugo v dveh sezonah. Po lanski dirki Po Sloveniji je bil letos med obetavnimi kolesarji drugi najboljši na dirki Coppi in Bartali. Trener novomeških kolesarjev Boštjan Mervar meni, da je, skupaj z Davidom Perom, eden najbolj nadarjenih mladih slovenskih kolesarjev novega rodu. Na vprašanje, zakaj je bil v ubežni skupini v kraljevski etapi na Učko, kjer je porabil zagotovo veliko moči, je trener odgovoril, da to sicer ni bila taktična različica Adrie Mobila. »V beg bi moral Jure Golčer, a se ni počutil dobro. Novak se je ubežni skupini priključil potem, ko je dobil dovoljenje od kapetana Rogine. Menim, da bistveno svoje uvrstitve ne bi izboljšal,« je pojasnil na prvi pogled taktično napako Mervar.

Sicer pa je strateg novomeškega moštva zadovoljen z dosežki (Rogina je osvojil peto mesto). Pravi, da mu primanjkuje izkušenih kolesarjev, saj sta v ekipi le dva – Rogina in Golčer. Vsi drugi so 21-letniki. Pomanjkanje kakovosti in seveda mož se je poznalo še posebej v vožnji na kronometer, saj jo je Adria Mobil prekolesarila s petimi.

Zmagoslavje Hrvata Matije Kvasine na domači dirki niti ni presenečenje. Konkurenca je bila sicer vrhunska s petimi ekipami WorldToura (Astano, Dimension Dato, IAM in Tinkoffom), vendar pa so bili v vseh v ospredju šprinterji (Cavendish, Renshaw, Nizzolo, Guardini, Alafaci), medtem ko izrazitih hribolazcev ni bilo. Pod taktirko slovenskega trenerja v ekipi Bakuja Andreja Hauptmana je modro in skrajno racionalno kolesaril od štarta v Osijeku do cilja v Zagrebu. Tudi v kritičnih trenutkih v zadnji etapi, ko so pospešili kolesarji RusVela, so prekaljeni Hauptmanovi fantje znali ohraniti mirno glavo ter pripeljati rdečo majico vodilnega v Zagreb. Zmaga Kvasine ni samo največja zmaga hrvaških kolesarjev, ampak tudi Bakuja. »Celotna ekipa je bila v zelo dobri formi. Kvasina, Matej Mugerli in Averin so izkušeni kolesarji, ki so me še posebej presenetili v ekipnem kronometru. V Umagu pa smo imeli tudi srečo, da je deževalo, tako da najboljše ekipe WorldToura niso tvegale,« je Hauptman komentiral zmago 34-letnega Kvasine, za katerega je to sicer druga zmaga na etapnih dirkah – po lanski na Rhone-Alpes Isere Touru. Letos je bil tretji na dirki Coppi-Bartali. Tudi Hauptmana pa je navdušil mladi Novak. Všeč mu je slog dirkanja mladega Dolenjca, predvsem pa njegova nepopustljivost in zrelost.