Luka Mezgec: Preživeti vse pasti puščave

Kolesarsko SP: v Katarju 20 Slovencev v vožnjah na kronometer in cestnih dirkah, mladinci najmočnejši.

Objavljeno
04. oktober 2016 02.09
Vito Divac
Vito Divac

Ljubljana – Nobenega dvoma ni, da bodo na bližnjem svetovnem kolesarskem prvenstvu v Katarju tako v slovenski izbrani vrsti kot pri tekmecih v ospredju profesionalci WorldToura. Slovenijo bodo zastopali štirje – Primož Roglič v vožnji na kronometer, Luka Mezgec, Grega Bole in Luka Pibernik na cestni dirki.

Pibernik je zamenjal prvega s seznama selektorja Gorazda Štanglja, Boruta Božiča, ki se v primerjavi s Pibernikom ne čuti dovolj dobro pripravljenega za 250 km dolgo preizkušnjo v zelo posebnih oziroma puščavskih razmerah. To je spoznal na Eneco touru, kjer je Pibernik slavil etapno zmago, Božič pa je kolesaril v zavetrju glavnine.

»Prepričan sem, da je to najboljša slovenska trojka ta čas. Prav tako tudi, da lahko z nekoliko več sreče, kot smo je imeli na prejšnjih prvenstvih, mešamo štrene najboljšim. Že nekaj let se nam deseterica izogiba, upam, da se nam tokrat ne bo. Želim si, da bomo po nekaj sušnih letih spet v vrhu svetovnega kolesarstva,« Štangelj v Katarju računa tudi na Fortuno, brez katere na največjih tekmovanjih pač ne gre. Četudi si najboljši, te lahko padec ali zgolj okvara kolesa iz »zmagovalca« spremenita v »poraženca«.

Prvo ime reprezentance je vsekakor specialist za vožnjo na čas Roglič, ki se je letos izkazal z zmago in drugim mestom na Giru, 10. mestom na olimpijskih igrah in sedmim na EP. Kakšna bo njegova »ura resnice« v Dohi, bo resda v veliki meri odvisno od puščavskih razmer oziroma razgretega ozračja (napovedanih je 42 stopinj Celzija) in vetrovnih razmer. Roglič je že na prizorišču prvenstva, saj ga v nedeljo čaka ekipna vožnja na kronometer v dresu nizozemske ekipe LottoNL. V ekipni preizkušnji bo nastopila tudi ekipa BTC Cityja Ljubljana, v kateri pa bo le ena Slovenka – Polona Batagelj.


Foto: Jože Suhadolnik/Delo.


Kapetan na cestni dirki bo Luka Mezgec, izvrstni šprinter, ki bo pred odhodom v Doho nastopil na dirki Pariz-Tours. Kot kažejo prijave, bo prav francoska dirka generalka za večino šprinterjev. »Tako kot na vseh svetovnih prvenstvih, bo tudi v Katarju na končni razplet vplivalo veliko scenarijev. Meni bi najbolj ustrezal šprinterski, čeprav bo konkurenca specialistov te kolesarske zvrsti največja – od branilca naslova Petra Sagana, do Nemcev Greipla in Kittla, Francoza Bouhannija, Britanca Marka Cavendisha, Italijanov Nizzola in Vivianija, Norvežana Kristofa, Avstralcev Ewana in Matthewsa. V veliki meri pa bo razplet odvisen od vremenskih razmer. Sporočili so mi, da prihodnjo nedeljo pričakujejo močan veter. Upam, da bom preživel vse pasti puščave oziroma, da bom vsakič ob pravem času na pravem mestu. S kolesarjenjem v puščavi imam nekaj izkušenj. Če ostaneš v peskovniku, izgubiš vse možnosti za vrhunski rezultat, ker gre preveč energije za lov na glavnino. Naša velika pomanjkljivost je, da bomo samo trije,« o dirki elitne konkurence razmišlja Mezgec, ki bo šel v Katar prihodnjo sredo. Meni, da bo to dovolj za prilagajanje na razmere, vlago in visoko temperaturo.

Štangelj je pojasnil, da bosta Bole in Pibernik kolesarila za Mezgeca. Kdo bo tisti, ki bo lovil ubežnike in zapolnjeval »luknje« v karavani, bo določil na samem prizorišču. To bo odvisno od forme. Bole v formi na zadnjih dirkah resda niha, a je najbolj izkušen, Pibernik pa je pokazal, da je v zelo dobro formi.

V Katarju bo nastopilo 20 slovenskih kolesarjev v vseh vožnjah na kronometer in cestnih dirkah – od mladincev in mladink do profesionalcev WorldToura. Na minulih prvenstvih so bili razpleti tako rekoč v vseh kategorijah zelo podobni, še zlasti pri mlajših članih in profesionalcih. Selektorja preostalih moških selekcij – Martin Hvastija in Andrej Cimprič – sta razmišljala podobno kot Štangelj, imela bosta več manevrskega prostora in bolj raznovrstno reprezentanco. Hvastijevi izbranci so David Per, Gašper Katrašnik, Martin Otoničar, Izidor Penko in Jon Božič, Cimpričevi pa bronasti z EP v Franciji Tadej Pogačar, Žiga Jerman, Martin Lavrič, Žiga Horvat, Nik Čemažar in Jaka Primožič.

Pri dekletih bosta pri članicah pod taktirko selektorja Gorazda Penka kolesarili Polona Batagelj in Urša Pintar, pri mladinkah pa Karin Penko, Katja Kerpan in Hajdi Zajc.