Luka Mezgec v Franciji do prve letošnje zmage

Slovenski kolesar je dobil drugo etapo dirke Du Haut Var, kar je njegov trinajsti etapni uspeh v profesionalni karieri.

Objavljeno
22. februar 2015 21.01
Kolesarstvo
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Cannes - Slovenski kolesar Luka Mezgec (Giant-Alpecin), lanski junak slovitega Gira, je zmagovalec druge etape dvodnevne francoske preizkušnje Du Haut Var, po 195 kilometrih proge s štartom in ciljem v Draguignanu je namreč dobil šprint manjše skupine na čelu z nekdanjim svetovnim prvakom, Belgijcem Philippom Gilbertom. To ni bila le njegova, temveč tudi prva slovenska (etapna) zmaga v novem koledarskem letu na najvišji ravni, nekdanji gorski kolesar pa je med profesionalci s konkurenco opravil že trinajstič.

»Bil je zahteven dan, po prvem ogledu profila etape nisem verjel, da sem lahko med najboljšimi v cilju, toda trener Aike Visbeek in ekipa sta verjela vame in skrbela zame cel dan, za kar sem jima res hvaležen. Naredili smo načrt, da bom hranil noge za ciljni šprint, samozavest moštva pa je motivirala tudi mene. Fantje so me pripeljali do položaja pred zadnjim vzponom, na katerem sprva nisem mogel slediti vodilnim, a se nisem vdal. S še dvema kolesarjema sem napadel iz ozadja, v ospredju je bil moštveni kolega Chad Haga, ki je bil najzaslužnejši, da sem bil v pravem položaju za šprint. Pred tem je bilo težko, a sem si še pravočasno opomogel,« je pojasnil 26-letni Kamničan, ki je pred tem na prvi etapi obtičal na 64. mestu.

Skupne zmage se je sicer veselil sobotni zmagovalec, Nizozemec Ben Gastauer (Ag2r La Mondiale), ki si je nabral sedem sekund prednosti pred Gilbertom. Mezgec je končal na 33. mestu, še boljši je bil drugi slovenski udeleženec Simon Špilak (Katjuša), ki je bil danes s sedemsekundnim zaostankom 28., v končni razvrstitvi pa je zasedel 22. mesto.