Majka upravičil, Pogačar močno presegel pričakovanja

24. dirka Po Sloveniji: Poljak na Rogli opravil s konkurenco, Polanc zaostal. Mezgec zadnji dan ostal brez majice.

pon, 19.06.2017, 06:00

Novo mesto – Rafal Majka je po zmagi na sobotni kraljevski etapi oblekel tudi zeleno majico vodilnega in jo mirno pripeljal do Novega mesta, kjer je postal zasluženi zmagovalec osrednje slovenske dirke. Sam Bennett je z zmago v zadnji etapi Luki Mezgecu slekel rdečo majico, Tadej Pogačar pa je navdušil z belo in visokim petim mestom.

Velika imena svetovnega kolesarstva se tokrat v Sloveniji niso le nastavljala kameram. Majka je vlogo prvega favorita za končno zmago upravičil s simultanko na Rogli, kjer je s hitrimi pospeševanji najprej razredčil konkurenco in bil na koncu najhitrejši še v šprintu. »Visconti in Haig sta bila zelo močna, a si nisem smel privoščiti, da bi po odličnem delu ekipe ostali brez zmage. Pomembno je, da sem končal z dobrim rezultatom, ker letos še nisem veliko dirkal. Po treh etapnih zmagah in dveh majicah lahko rečemo, da smo opravili zelo dobro delo,« je bil v Novem mestu vesel Majka.

Slovenski navijači so veliko pričakovali od Jana Polanca, ki pa po Giru ni bil v pravi fomi. »Nisem bil dovolj svež in že na začetku Rogle mi je bilo jasno, da ne bom sledil tempu najboljših. Popustil sem in šel do cilja v lastnem ritmu, sem pa zelo vesel, da je uspelo Pogačarju. Zdaj res že komaj čakam dopust,« pravi Polanc, ki je končal za prvo deseterico.

Junak je nekoliko nepričakovano postal šele 18-letni Tadej Pogačar. Nadarjeni kolesar Roga je v zadnjem mesecu zaradi mature izpustil precej dirk in nekaj treningov, zato na največjo dirko sezone ni prišel optimalno pripravljen. A se mu je odprlo, ko je bilo to najbolj potrebno. »Hud tempo na Rogli mi je ugajal, ker sem se počutil odlično. Majki nisem mogel slediti, a je moj tempo na koncu zadostoval za 5. mesto. Bela majica je bila moj cilj, a nisem verjel, da mi lahko uspe,« je na Rogli ostal skromen Pogačar. V ljubljanski kolesarski šoli so izbrusili nov dragulj, ki je zasijal že v prvi sezoni v članski konkurenci.

Ko je bila tudi zadnja etapa pod streho, se je Pogačar nekoliko sprostil in užival v največjem trenutku kariere: »Zelo lepo je biti na podelitvi pred toliko gledalci. Kot nosilec majice ti tudi sotekmovalci v pelotonu namenijo več spoštovanja, čeprav sem dirkal z izjemnimi profesionalci. Še toliko lepše je, ker mi je to uspelo na domači dirki.« Pogačar naj bi imel že podpisano predpogodbo z eno od ekip svetovne serije, trener Marko Polanc pa je na to dejal le, da upa, da ga bodo čim dlje zadržali v Rogu. V Novem mestu se je v zahtevnem šprintu, ki se odloča na Kandijskem mostu, najbolje znašel Irec Sam Bennett. Zmagovalec prve etape je v idealnem položaju prišel v zaključek na tlakovcih Glavnega trga in pometel z Markom Cavendishem, ki počasi prihaja v zmagovalni ritem. »Današnja zmaga gre predvsem na račun klubskih kolegov, ki so me v zadnji del šprinta pripeljali s tako visoko hitrostjo, da nisem imel več veliko dela. Rüdiger Selig je bil tu že lani drugi in je dobro vedel, kako se moramo postaviti za zmago. Zadnji krogi so bili nevarni, zato sem se raje držal v ozadju, na koncu pa smo dokončali nalogo,« je zadnje dejanje dirke po Sloveniji opisal Bennett.

Vlak Orice Scott je Luko Mezgeca ščitil do zadnjih dveh kilometrov, nato pa so jim načrti padli v vodo in Mezgec višje od 7. mesta ni mogel in Bennett ga je z drugo zmago v boju za rdečo majico za las prehitel. Kljub temu je slovenski šprinter z zmago v Ljubljani upravičil pričakovanja in pokazal, da še ni izgubil zmagovalnega instinkta.

Prelomna dirka Po Sloveniji je pod streho, prireditelji so se vnovič izkazali s štiridnevnim kolesarskim praznikom na zelo visoki ravni, tudi na račun televizijskega prenosa pa dežujejo pohvale z vseh strani. Zdaj prihaja čas za analizo, v prihodnjih mesecih pa trdo delo v lovu za visoko zastavljenimi cilji. Direktor dirke Bogdan Fink je prepričan, da bo tudi jubilejna 25. slovenska pentlja nekaj posebnega.

Prijavi sovražni govor