Mezgec in Žakljeva državna prvaka v olimpijskem krosu

Tanja Žakelj in Luka Mezgec sta na DP v Kranju osvojila naslova prvakov v olimpijskem krosu.

Objavljeno
12. julij 2015 20.49
Kross kolesarji Kamnik
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Kamnik - Slovenski kolesarji so se v Kamniku pomerili na dirki državnega prvenstva v olimpijskem krosu, zmagala sta Tanja Žakelj in Luka Mezgec.

V ženski konkurenci je večji del tekme vodila Blaža Klemenčič, ki je že na prvem klancu je naredila razliko, tako da je kazalo, da bo osvojila četrti zaporedni naslov in jubilejnega desetega, nato pa se je ponesrečila in prvo mesto je osvojila Žakljeva.

»Dirka je bila prava. Tokrat sem imela taktiko. Zadnja tri leta sem plačala davek. Na državnem prvenstvu je konkurentka le ena. Blaža je do zdaj dirkala tako, da je iskala moje šibke točke. Tudi danes jo je našla, skočila je s starta. Moja taktika je bila, da jo imam v vidnem polju. Če bi jo izgubila, bi padla motivacija. Pri kapelici sem jo zmeraj videla, ker je bil klanec dovolj dolg. Podatke ob progi sem imela. Nisem vrgla puške v koruzo in zaupala v svojo močnejšo plat: da sem ob koncu dirke močnejša. Ujela sem jo na dolgem spustu. Res sem bila hitra. Ob prvi možnosti sem šla mimo. Na spustih sem se spočila. To je bila moja taktika. Izbrala sem kolo s potopno sedežno oporo. Mogoče sem plačala v klanec in bila tam šibka v primerjavi z Blažo, ki je nabirala prednost. Nisem trošila moči. V petem krogu sem jo ujela in šla takoj naprej. Zadnji krog sem le še nadzorovala,« je o tekmi povedala Tanja Žakelj.

Nesrečna Blaža Klemenčič si je ob padcu poškodovala koleno, s katerim je imela težave že pozimi, tako da se je ob prihodu v cilj le sesedla in kasneje v bolečinah povedala: »Šlo mi je dobro. Drugi krog sem na spustu padla, to me je zmedlo. Tam sem veliko izgubila. Na klancu sem delala razliko, navzdol sem šla počasi.«

Mezgec presenetil gorske kolesarje

V moški konkurenci je cestni kolesar Luka Mezgec presenetil vse gorske kolesarje. Odlični slovenski šprinter se je med pripravami na drugi del sezone odločil za dirko na gorskem kolesu, na katerem je sicer začel kariero in osvojil tri naslove slovenskega prvaka do 23 let, nato pa se preselil med cestne kolesarje.

»"Fajn' je bilo presedlati. To sem vzel za dober trening. Imel sem krče. Bilo je težko. Res sem vesel zmage na domačem dvorišču. Nisem šel na polno zaradi cestne sezone, to mi je kruh, ne smem se polomiti. nisem pa več tako mehek na gorskem kolesu, kot sem bil,« je razložil Mezgec.

Drugo mesto je osvojil Gregor Dimic, tretje pa lanski prvak Boštjan Hribovšek.