Mohorič na drugi etapi ob boku Quintane in Nibalija, uspeh kariere za Koninga

Nizozemec Peter Koning je po samostojnem pobegu dobil tretjo etapo dirke San Luis, Matej Mohorič je končal na 22. mestu.

Objavljeno
21. januar 2016 09.50
lvu franja
G. L.
G. L.

Buenos Aires - Na tretji etapi dirke San Luis v Argentini se je izkazal mladi slovenski kolesar v moštvu Lampre-Merida Matej Mohorič, ki je prišel v cilj v prvi spremljevalni skupini skupaj s slovitimi Nairom Quintano, Vincenzom Nibalijem in tudi Petrom Saganom. Po izjemnem pobegu se je največje zmage v karieri razveselil Nizozemec Peter Koning.

Član Drapaca je bil del skupine ubežnikov, kar naenkrat pa se je odločil odcepiti še od nje, kar se je izkazalo kot zadetek v polno. Do cilja si je 25-letni Nizozemec namreč privozil kar 37 sekund naskoka pred najbližjo zasledovalno skupino, ki jo je v cilj povedel Kolumbijec Nairo Gaviria.

Del iste skupine so bili še nekateri sloviti tekmovalci, denimo Slovak Sagan na četrtem mestu, Kolumbijec Quintana na 14. in Italijan Nibali na 23. mestu, tik pred njim je čez ciljno črto prepeljal tudi najboljši Slovenec Mohorič. Za njimi je v cilj prikolesarila naslednja skupinica šestih kolesarjev, med katerimi je bil drugi Slovenec Grega Bole (Nippo-Vini Fantini) z zaostankom 2:12 minute. Jan Polanc (Lampre-Merida) je na 55. mestu zaostal še dodatne štiri sekunde, Janez Brajkovič (UnitedHealthcare) pa je bil 89. z zamudo 5:01 minute.

»Sem tip kolesarja, ki je dober v vožnji na čas. Nisem sprinter, zato vedno želim iti sam in poizkušam pridobiti čim več časa. Ko se je začel zadnji vzpon, sem imel nekaj minut prednosti. Skušal sem držati soliden ritem, predvideval sem, da bom imel dobre možnosti za zmago, če bom imel na vrhu minuto prednosti. Imel sem dve minuti in vedel sem, da lahko zmagam,« je po svoji prvi profesionalni zmagi v karieri dejal Koning.

Slednji je z nepričakovano gladko zmago prevzel tudi v vodstvo v skupnem seštevku dirke San Luis, pred Gavirio ima po treh etapah šest sekund zaloge, pred domačinom Arielom Maximilianom Richezejem pa 22 sekund. Mohorič na 23., mestu za Nizozemcem zaostaja 1:37 minute Polanc je 43. (+2:16), Bole 48. (+2:27), Brajkovič pa 74. (4:40).