Na SP v Katarju trije slovenski kolesarji

Zaključek domače kolesarske sezone v Novem mestu, dekleta na veliko nagrado Bretanije.

Objavljeno
27. avgust 2016 01.23
rsi-kolesarstvo
Vito Divac
Vito Divac
Novo mesto – Na oktobrskem svetovnem kolesarskem prvenstvu v Katarju bodo nastopili trije kolesarji. Slovenija na svetovni lestvici WorldToura namreč letos ne kotira tako visoko kot lani, povrhu pa tudi v EuroTouru ni zbrala toliko točk kot lani, ko sta blestela Marko Kump in Primož Roglič.

Slovenija na lestvici WorldToura zaseda šele 20. mesto, na EuroTouru je 9. med selekcijami, ki si na SP niso zagotovile maksimalnega števila nastopajočih. Za šesterico, ki je zastopala zeleno-bele barve na zadnjih velikih tekmovanjih, bi morala biti šesta. Selektor Gorazd Štangelj pri izbiri trojke ni imel nobenih pomislekov. Na cestni dirki bodo nastopili trije najboljši šprinterji – Luka Mezgec, Borut Božič in Grega Bole. Toda le, če bodo imeli dober program dirk in bodo vrhunsko pripravljeni. Sicer pa ima na voljo še nekaj različic s »pomočniki«, kot sta denimo Kristjan Koren in Matej Mohorič.

V konkurenci mlajših članov bo lahko nastopilo pet reprezentantov, med katerimi naj bi bila v ospredju Gašper Katrašnik in Martin Otoničar. Nastopilo bo tudi šest mladincev, tri članice oziroma profesionalke ter štiri mladinke. V vožnji na kronometer bo nastopil olimpijec Primož Roglič, ki bo nastopil v »uri resnice« tudi na EP v Plumelecu v Normandiji, ki bo na sporedu od 12. do 19. septembra.

Veliko več dela pri izbiri ekipe oziroma motivaciji najboljših posameznikov bo imel Štangelj za EP. Na Simona Špilaka, Boruta Božiča, Luko Mezgeca, Luko Pibernika in Marka Kumpa ne bo mogel računati, ker je v tem času tudi dirka elitnega programa Eneco Tour.

Razgibana proga s ciljem na kilometer dolgem vzponu s 100 metrov višinske razlike je pisana na kožo Boletu. Štangelj upa, da se bosta ekipi priključila kolesarja WorldToura Koren in Jan Polanc, računa pa tudi na Janija Brajkoviča, Jana Tratnika in Jureta Golčerja.

Sicer pa so kolesarji te dni v velikem pogonu. Specialisti za tri največje etapne dirke tekmujejo na Vuelti, kjer rdečo majico uspešno brani Kolumbijec Darwin Atapuma, specialisti za klasike pa na VN Bretanije, kjer bodo nastopili štirje Slovenci – Simon Špilak, Borut Božič, Matej Mohorič in Jan Polanc. Mlajši člani so na Tour de l'Aveniru, največji dirki v njihovi konkurenci, na kateri med sila povprečnimi Slovenci ni poškodovanega Izidorja Penka, Jon Božič pa zaradi padca ne more optimalno tekmovati.

Doma bo v ospredju dirka Hrvaška-Slovenija, ki bo tudi zaključek sezone na najvišji ravni. Novomeški kolesarski vikend se bo začel danes z dirko mlajših kategorij »Okoli Grma« in kriterijem članov, na nedeljski klasiki od Zagreba do Novega mesta pa bo zmago branil član Lampreja Marko Kump.

Aktivne bodo tudi kolesarke BTC Cityja Ljubljana, ki bodo nastopile na VN Bretanije, dirki ženskega WorldToura. V ekipi Gorazda Penka bodo tri Slovenke – Polona Batagelj, Urša Pintar in Špela Kern, Poljakinji Eugenia Bujak in Anna Plichta ter Nemka Corrina Lechner. Favoritinja je Britanka Elisabeth Armitstead, ki brani lansko zmago. V. D.