Na Tratnika nihče več ne gleda zviška

SP v kolesarstvu: Dvojna krona za Sunweb, dobri nastopi Jana, Primoža in BTC City.

Objavljeno
18. september 2017 02.01
Nejc Grilc, poročevalec
Nejc Grilc, poročevalec
Bergen – Prvi dan svetovnega prvenstva v kolesarstvu je minil v znamenju nizozemskega Sunweba, ki je v moški in ženski konkurenci slavil zmago na ekipnem kronometru. Kolesarke ekipe BTC City so zadovoljne s 7. mestom, CCC Sprandi Jana Tratnika je močno presegel napovedi, LottoNl Primoža Rogliča pa nekoliko razočaral.

Norveški navijači so že na uvodu SP pokazali, da so v kolesarstvu nekaj posebnega. Za druga prizorišča nepredstavljiva množica je pospremila ženski ekipni kronometer, na katerem je ljubljanski BTC City končal kot sedmi med devetimi ekipami in ponovil lansko uvrstitev iz Dohe. »Že nekaj časa se vrtimo okrog sedmega mesta, današnja vožnja ekipe je bila praktično popolna. Trasa je ustrezala lahkim kolesarkam, ki jih imamo v ekipi, a je bilo na ravnini še vedno težko držati visoko hitrost in prav vse si zaslužijo pohvale. Uspelo nam je izvesti dobro vožnjo, na katero smo lahko ponosni,« je bil zadovoljen vodja ekipe Gorazd Penko. Ljubljanski ekipi je dolgo kazalo še bolje, šele v zadnjih 10 kilometrih so izgubile boj za šesto mesto s francoskim FDJ, a bi se morda razpletlo drugače, če Urša Pintar v zadnjih dneh ne bi zbolela. V boju za zmago so kolesarke Sunweba presenetile favorizirani Boels Dolmans in napovedale popoldansko presenečenje.

Po napovedih naj bi se v boj za zmago spustili BMC, Sky in Quick Step, potihem so na kolajno računali tudi v Lottu Primoža Rogliča. Malo pred četrto popoldan je krstni nastop na SP dočakal Jan Tratnik, poljski CCC Sprandi pa je z osmim mestom poskrbel za prvovrstno presenečenje. »Odpeljali smo vrhunsko, potrebno je vedeti, da se naša ekipa vožnji na čas ne posveča preveč in tokrat smo pokazali vodstvu, da smo sposobni doseči ogromno tudi v tej disciplini. Zaslužimo si pohvale za uigranost, tudi počutje je bilo na progi odlično,« se je smejalo Idrijcu Tratniku, ki je letos z uvrstitvijo v deseterico na Giru pokazal, da ima v vožnji na čas še veliko rezerve.

Le mesto pred Poljaki je končal nizozemski LottoNl, Primož Roglič pa kljub temu ni bil preveč razočaran: »Želeli smo si, da bi dlje časa vztrajali na prvem mestu, a smo naredili, kar smo lahko in z uvrstitvijo moramo biti zadovoljni. Letos sem na dirkah odpeljal le dva ekipna kronometra, a se na treningih trudimo, da bi bili iz leta v leto boljši. Zdaj se bom počasi osredotočil na posamično vožnjo na čas, pogledal bom zaključek kroga in predvsem dobro preučil zaključni vzpon. Nad nogami se ne morem pritoževati.«

V boju za zmago je Tom Dumoulin kot pravi kapetan vodil barko Sunweba mimo vseh pasti, na odločilnem in za ekipne vožnje na čas nenavadno zahtevnem vzponu je narekoval ravno prav odločen ritem, da so sotekmovalci prihranili nekaj nabojev za zelo hiter zaključek. Quick Step je zaostal za pričakovanji, Sky se je zadovoljil z bronom, tudi zvezdniški BMC pa v Bergnu ni bil kos uigranim Nizozemcem, ki so slavili nepričakovano zmago. »Noro je, sanjali smo o kolajni, izteklo pa se je še veliko bolje. Na vzponu sta zadnja dva člana vlaka ravno še uspela zdržati in na spustu se nam je taktika obrestovala,« je bil nasmejan tudi Dumoulin, eden glavnih favoritov tudi za sredino posamično vožnjo na čas. Danes vožnja na čas čaka Matica Grošlja in Izidorja Penka med mlajšimi člani, med mladinkami pa bo na štartu njegova sestra Karin Penko.