Ne le muha enodnevnica, s številčno odpravo v Rio

Tudi Polona Batagelj na OI, iz ekipe BTC City pa kar štiri kolesarke. Glavni cilj za Ajdovko vseeno Giro Rosa.

Objavljeno
09. junij 2016 01.57
Vožnja na čas. Na sliki Batagelj Polona . Ljubljana, 06.06.2014
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana – Tako kot pred štirimi leti v Londonu bo na olimpijski cestni dirki v Riu nastopila slovenska kolesarka. Polona Batagelj je v ekipi BTC City Ljubljana, ki si letos kot članica elitne svetovne serije vse bolj krepi status na mednarodnih dirkah, nedavno namreč ulovila normo, zdaj le še čaka, da jo kot potnico potrdi tudi OKS.

Slovenija je v olimpijskih kvalifikacijah izpolnila kvoto za eno mesto, ki je nedavno na francoski enodnevni klasiki Morbihan tudi dokončno pripadlo naši najboljši kolesarki. Ajdovka ne bo osamljena, šef ekipe Gorazd Penko je zelo ponosen, da bodo (zelo verjetno) v Brazilijo odpotovala kar štiri njegova dekleta; ob Batageljevi še Avstrijka Martina Ritter, Azerbajdžanka Olena Pavluhina, za mesto v poljski ekipi se poteguje tudi Eugenia Bujak. »Vesela sem, da normo imam, zdaj čakam le še na potrditev,« je bila zadovoljna Batageljeva, ki je te dni dopolnila 27 let. Četudi jo pred avgustovskim olimpijskim nastopom čaka še precej dirk, se je že pozanimala, kaj jo čaka v Riu. »Proga je zelo težka, ima dva krajša klanca in enega daljšega, zato bi mi morala ustrezati. Bodo pa razmere zaradi vremena in vlage težke. Že sama po sebi je olimpijska tekma specifična, zaradi vseh teh dejavnikov bo še težja,« se zaveda 22. iz šprinterske dirke v Londonu. Olimpijske izkušnje že ima, zato že ve, kaj jo čaka, in veseli se te nove izkušnje, ki ji bo tokrat verjetno veliko bolj pisana na kožo.

Toda vrhunec tekmovalne sezone se bo vseeno zanjo zgodil že prej, 1. julija se s prologom v Gaiarinu začenja Giro Rosa, ki je lani gostoval tudi v Sloveniji. Najzahtevnejša dirka v svetovni seriji za dekleta bo za ekipo znova poseben izziv, a Batageljeva opozarja, da bo zelo težko ponovila lansko odlično 15. mesto. »To bo za večino deklet priprava na OI, konkurenca na dolgih vzponih bo hujša kot lani. Vse bo težje, a potrudila se bom. Želim si konstantno dirkati in ne izgubiti preveč na kakšni od etap. Na enem od vzponov bi rada končala tudi v ospredju, med prvih 15, recimo,« je načrtovala. Giru bo podredila junijski urnik, že danes se odpravlja na višinske priprave v Livigno.

Dekleta so se te dni šele vrnila iz ZDA, za seboj pa že imajo tudi pester začetek sezone, ki ni bil najbolj po njihovem okusu. Resda so osvojile etapno zmago Pavluhine na češki dirki Gracia Orlova, sicer pa so se vrstile težave, okvare in padci. Tudi Batageljeva slednjemu ni ušla, tik pred Valonsko puščico ji je pokvaril načrte. »Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se sestavila nazaj in se spočila. Zdaj se dobro počutim, zadovoljna sem s pripravljenostjo in zares upam, da bom lahko na Giru dobro dirkala,« se je nadejala dobrega dela cele ekipe, za katero pravi, da se počasi in postopoma krepi v mednarodnem prostoru. »Mislim, da med nami in tujimi ekipami ni več velike razlike. Imamo vse, kar potrebujemo, dobro skrbijo za nas. Je pa dejstvo, da imajo lahko ekipe z več kakovostnimi tekmovalkami tudi boljšo taktiko. Toda tudi me se med seboj dobro poznamo, odlično sodelujemo in tudi ostali klubi so nas že začeli drugače jemati kot prejšnja leta, vidijo, da nismo le muha enodnevnica. Navsezadnje smo tudi del svetovne serije.«