Nedosegljivi Froome

Tour nikoli – tudi z najbolj predvidljivimi zmagovalci – ni dolgočasen.

Objavljeno
27. julij 2016 01.56
CYCLING-TOUR/
Vito Divac
Vito Divac
Po zmagi Chrisa Frooma brez pravega tekmeca in napovedi, da bo na Touru nastopal še pet ali šest let, se vsi sprašujejo, kdo ga je sploh še sposoben premagati. Britanec je nedvomno najbolje pripravljen med vsemi kolesarji sveta, kot je ob slovesu od Pariza napovedal njegov mentor in duhovni vodja Dave Brailsford, bo prihodnje leto še močnejši in bolj izkušen, imel pa bo tudi še močnejše moštvo.

Glede na filozofijo Skya in za kolesarski šport »nedosegljiv proračun« 35 milijonov evrov je malo verjetno, da mu bo konkurenca lahko sledila v celovitem pristopu in tehnologiji, ki sicer temelji na podatkovni bazi. Tudi zelo malo možnosti je, da bi UCI omejila proračune v WorldTouru, lastnik Toura (ASO) pa spremenil pravila (zmanjšal število kolesarjev v ekipah), ker za zmanjševanje učinkovitosti najboljše ekipe nimajo nobene potrebe. Tour nikoli – tudi s predvidljivimi zmagovalci – ni dolgočasen.

Največje priznanje Froomu, Brailsofrdu in Skyu je dal Oleg Tinkov, ki je ob umiku iz kolesarstva dejal, da se bo vrnil, ko bo Froome odšel. Čeprav ga imajo vsi za nepremagljivega, je nehvaležno napovedati, ali lahko Froome dohiti in prehiti Eddyja Merckxa, Jacquesa Anquetila, Bernarda Hinaulta in Miguela Induraina. V zgodovini »francoske pentlje« sta se vedno našla posameznik in ekipa, ki sta zrušila nedotakljive. Najbolj brezobziren in aroganten je bil zagotovo z dopingom umazani dvojec Lance Armstrong-Johan Bruyneel, katerega machiavellizem (cilj opravičuje vsa sredstva) v športu nima primere. Podobno pri nakupu kolesarjev sicer počnejo tudi v Skyu, vendar ne tako drastično, kot so to počeli z brezčutnim biznisom zasvojeni Američani, ko so konkurenco slabili tako, da so kupovali največje Armstrongove tekmece. Razmere na trgu kolesarskih milijonarjev so se spremenile. Najboljši posamezniki Alberto Contador, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali in Tom Doumolin nimajo nobene želje, da bi služili Froomu, ker v svojih ekipah dobijo enako visoke ali celo večje pogodbe in imajo enak kapetanski status, kot ga ima Britanec v Skyu.

Filozofija ta čas najbolj konkurenčnih ekip Movistarja menedžerja Esuebia Unzuea, Astane Aleksandra Vinokurova in BMC Jima Ochowicza je neprimerljiva »s kolesarskim Realom«, tako da je zelo malo možnosti, da bi brez korenitih sprememb dosegle več, kot da se borijo za drugo in tretje mesto. Veliko več možnosti ima avstralska Orica britanskih bratov Adama in Simona Yatesa ter Kolumbijca Estebana Chavesa, vendar mora dozoreti. Počakati pa bo treba tudi na novo moštvo iz Bahrajna, ki ga bo tamkajšnji princ (s pomočjo Milana Eržena) zgradil okrog Nibalija.

Obetavno za Tour pa je, da je kar nekaj posameznikov, ki kažejo Froomov talent. Vprašanje je, koliko potrpljenja bodo imeli sami, predvsem pa njihovi menedžerji, da gredo po Britančevi poti. Šestindvajsetletni Quintana, Fabio Aru, Romain Bardet in Chaves že sodijo v srednji rod, prihaja pa nekaj izvrstnih mladcev – predvsem Adam Yates, Louis Meintjes in Miguel Angel Lopez.