Nekdanji kolesar Perutnine padel na dopinškem preizkusu

Hrvat Matija Kvasina je bil zaradi dveh pozitivnih testov izključen iz avstrijskega moštva Felbermayr-Simplon Wels. 

Objavljeno
04. julij 2017 14.10
J. P.
J. P.

Ljubljana - Nekdanji kolesar Perutnine Ptuj, 35-letni Hrvat Matija Kvasina, je bil zaradi dveh pozitivnih dopinških preizkusov izključen iz avstrijskega moštva Felbermayr-Simplon Wels, ki mu je (bil) z lansko prekinitvijo (za kratko se je preselil v Synergy Baku) zvest pet sezon. Njegov delodajalec je novico potrdil in dodal, da je ob njej šokiran.

Kvasina je bil pozitiven konec maja - na kontrolah 26. in 28. maja - med dirko Po Luksemburgu, na kateri si je v skupni razvrstitvi pokoril vso konkurenco. Obakrat so v Hrvatovem telesu našli sledi eksperimentalne droge molidustata, ki deluje kot višinski trening, ko pomanjkanje kisika telo spodbudi k proizvajanju eritropoetina, s čimer izboljša sposobnost prenosa kisika do mišic, ki se tako pozneje utrudijo, poroča STA.

Kvasina je prvi kolesar, pri katerem so našli omenjeno prepovedano sredstvo, ki so ga v medicini sicer razvili za zdravljenje pacientov z odpovedjo ledvic, ki sami po sebi ne izdelajo dovolj EPO, da bi bili zdravi. Hrvata, ki lahko zahteva še analizo vzorca B, najverjetneje čaka štiriletna prepoved nastopanja.