Nov dan za zgodovino: Matej Mohorič dobil etapo na Vuelti!

Matej Mohorič je z napadalno vožnjo v sedmi etapi zmagal na etapi Vuelte in pokazal, da prihaja njegov čas. 

Objavljeno
25. avgust 2017 19.27
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Cuenca - Slovensko kolesarstvo je doživelo še en vrhunec, napadalni Matej Mohorič je v stilu največjih, s samostojnim pobegom v zaključku prišel do prve etapne zmage na tritedenskih dirkah in največjega uspeha svoje kariere, ki se je napovedoval že v preteklih dneh.

Mohorič je bil član ubežne skupine kolesarjev, a je pred zadnjim vzponom dneva najprej napadel sam, do vrha vzpona ga je ujelo še pet kolesarjev, a je takoj na začetku spusta Mohorič poizkusil še enkrat in tokrat je zadel v polno. Z odlično tehniko je na spustu povečal prednost na 15 sekund in se odpeljal zmagi naproti.

Razlika se do cilja ni zmanjševala in že ob vstopu v zadnji kilometer je bilo jasno, da se bo nekdanji svetovni prvak med mladinci in med mlajšimi člani končno veselil velike zmage, ki se mu je dolgo izmikala. S tem je nadaljeval odličen niz slovenskih kolesarjev, ki se je začel z zmago Jana Polanca na Giru in nadaljeval s Primožem Rogličem na Touru. 

Mohorič je tako na najboljši način zaprl usta kritikom, ki so se že začeli spraševati, če bo kdaj izpolnil svoj ogromen potencial. Naslednje leto bo dirkal v »slovenski« ekipi Bahrain Merida, ki si že mane roke, saj je Mohorič z zmago prebil led, v prihodnjih etapah in tudi dirkah pa bo zanj vse veliko lažje. Hkrati je premaknil še en mejnik v slovenski kolesarski zgodovini, njegova fantastična vožnja in zmaga je bila druga slovenska na Vuelti, prva po Borutu Božiču leta 2009. 

»Občutek je izjemen, dolgo je že od moje zadnje velike zmage. Vedno sem delal zelo trdo in se trudil po najboljših močeh, a je res lepo spet biti najboljši. Poizkusil sem že pred dnevi, ko je zmagal Lutsenko, počutil sem se zelo dobro, a mi etapa ni najbolj ustrezala, pa sem jo vseeno končal na četrtem mestu, zato sem vedel, da sem dober. Danes je ekipa želela, da ujamem beg in potem sem želel prihraniti kar največ moči za zaključek, kjer sem res dal vse od sebe. Vedel sem, da mi finale ustreza, ker sem dober na spustih in vedel sem, da bom imel možnost na spustu, če pridem čez vrh vzpona z najboljšimi. Zelo sem vesel, zase in še posebej za ekipo, ki mi je dala priložnost, da dirkam na Vuelti, zdaj pa sem jim zmagal etapo,« je bil zelo vesel Mohorič po uspehu kariere. 

Zelo blizu uspeha je bil že v peti etapi, ko je prav tako ujel pobeg dneva, a se je etapa končala z zahtevnim vzponom, ki je bil za kolesarja iz Podblice, ki se je kalil v kranjski Savi in kasneje preko Cannondalea in Lampreja prišel do ekipe UAE Emirates, vendarle nekoliko preveč. Četrto mesto je bilo potrditev dobre forme, premierna zmaga v konkurenci največjih pri 22 letih pa je v mladinskih kategorijah zmag vajenemu Mohoriču pomenila ogromno, v cilju so ga premagale solze. 

Vuelta a Espana, 7. etapa:

1. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 4:43:35

2. Pawel Poljanski (Pol/Bora-Hansgrohe) + 0:16
3. Jose Rojas (Špa/Movistar Team)
4. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal) oba isti čas
5. Alessandro De Marchi (Ita/BMC) 0:27
6. Floris De Tier (Bel/LottoNl-Jumbo) isti čas
7. Jetse Bol (Niz/Manzana Postobon) 0:29
8. Luis Angel Mate (Špa/Cofidis) 1:32
9. Anthony Perez (Fra/Cofidis)
10. Arnaud Courteille (Fra/FDJ) isti čas
34. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 8:38
184. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 18:08