Olimpijski Rio je Špilakov veliki izziv

Najboljši slovenski reprezentant v WorldTouru je še tretjič osvojil zlato kolo.

Objavljeno
16. oktober 2015 23.50
Simon Špilak, dobitnik priznanja Zlato kolo. Vikrče, 16. oktober 2015.[Simon Špilak,kolesarstvo,šport,priznanja,zlato kolo,Vikrče]
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Simon Špilak je še tretjič osvojil zlato kolo, najbolj prestižno lovoriko slovenskega kolesarstva. Ker je bil v minulem tednu na prvih pripravah ruskega moštva Katjuša, za katerega kolesari že štiri sezone, so mu včeraj izročili lovoriko v klubskih prostorih Roga, pri katerem je preživel mladinska leta. Letos je bil tako dober kot še nikoli – na švicarskem touru je zmagal, po Romandiji osvojil drugo mesto, na dirki Pariz–Nica je bil tretji, po Baskiji pa je bil dvanajsti.

Po zaslugi njegovih sijajnih nastopov v WorldTouru – na 16. mestu je osvojil 269 točk – je Slovenija na svetovnem prvenstvu v Richmondu nastopila s šestimi kolesarji. V ZDA pa ga, kljub veliki želji selektorja Gorazda Štanglja, ni bilo. Že peto leto zapored ni imel pravega motiva, da bi nastopil na dirki za mavrično majico. Pravi, da vse moči osredotoča na pomladanske dirke, na katerih ima največ možnosti za dobro dirkanje. Vremenske razmere mu ustrezajo, prav tako dolžine dirk in seveda etap.

»Če na tako pomembni dirki, kot je SP, nisem pripravljen za vrhunski nastop, nima smisla jemati mesta drugim kolesarjem. Po pomladanskih dirkah sem tako zelo utrujen, da nimam več energije za nov vzpon v formi. Ko bo čas za mojo dirko na SP, ko bo proga primerna za moje kolesarske značilnosti, se bom zagotovo odzval na selektorjevo povabilo in se osredotočil na enodnevno dirkanje, katerega se zadnja leta ne udeležujem preveč,« razmišlja o klasiki za mavrično majico 29-letni Prekmurec, ki se že šesto sezono zapored osredotoča na enotedenske dirke po Romandiji in Švici, Andaluziji in Baskiji ter dirko Pariz–Nica, ki potekajo od marca do konca junija.

V ruskem moštvu Katjuša ima 100-odstotno podporo, ki si jo je zaslužil izključno z odličnim dirkanjem. Je tretji mož – za drugouvrščenim na svetovni lestvici Špancem Joaquimom Rodriguezom in prvim zmagovalcem sezone Norvežanom Alexandrom Kristoffom. Letos je Špilak slavil zgolj eno zmago – na švicarskem touru, kar pa ne kaže njegove realne kakovosti. Na enotedenskih dirkah kolesarji njegovega tekmovalnega prereza, ki se osredotočajo na končno razvrstitev, seveda nimajo veliko možnosti, da bi nabirali zmage iz preprostega razloga, ker morajo biti skrajno racionalni in ponavadi z eno ali dvema potezama skrojiti vrstni red.

»Kolesarim preudarno. Moje zadovoljstvo na koncu dirke ni odvisno zgolj od uvrstitve oziroma rezultata, ampak od tega, kako sem kolesaril v celoti, kako sem se počutil. Če vem, da sem naredil vse, česar sem bil zmožen, sem zadovoljen, ne glede na to, ali sem bil prvi, tretji, deseti ali dvajseti,« je razložil, zakaj ni »tip zmagovalca«, ki v kolesarstvu največ šteje in v mnogočem opredeljuje ugled posameznikov. Te pomanjkljivosti oziroma prekletstva kolesarstva se zaveda, ampak si zaradi tega ne beli glave, ker zelo dobro in natančno ve, kam sodi v svetovnem merilu. V Katjuši njegove dosežke izjemno cenijo, zato tudi lahko sam izbira dirke, na katerih bo nastopal. Program za prihodnjo sezono bo izbral v začetku decembra, skupaj s trenerji Katjuše. Zaupa jim stoodstotno, tako da nima drugih svetovalcev. Ekipa se za novo sezono ni bistveno spremenila. Ostala je brez Italijana Luce Paolinija in Španca Daniela Morena, prišli pa so Estonec Rein Taaramäe (Astana), Belgijec Jurgen Van der Broeck (Lotto) in Danec Michael Mørkøv (Tinkoff). Špilak je podpisal novo dveletno pogodbo, skupaj s Kristoffom, Puritom Rodriguezom, Ilnurjem Zakarinom in Markom Hallerjem.

Za olimpijsko sezono 2016 se bo začel pripravljati že prihodnji mesec. Rio de Janeiro mu je eden od velikih ciljev sezone. Pravzaprav si ga je že zasidral v glavo. Pravi, da moraš imeti cilje v glavi od prvega dne priprav ter se nanje osredotočati na vsakem treningu. Da se zna skoncentrirati na izbrane dirke, dokazuje z dosežki na pomladnih klasikah. Po Romandiji je denimo od leta 2010, ko je bil sicer drugi, nato pa po diskvalifikaciji zaradi dopinga nesojenega zmagovalca Španca Valverdeja osvojil prvo mesto, v zadnjih treh letih trikrat osvojil drugo mesto! Za Rio se bo posebej pripravil. Pravi, da je za ta cilj zelo motiviran. Dirka bo v obdobju, ki mu po vremenskih razmerah ustreza, poseben izziv pa so olimpijske igre same po sebi. »Bržkone se bom preizkusil tudi na kateri izmed pomladanskih klasik. Upam, da bom takrat v dobri formi in se bom uvrstil v četverico Štangljevih izbrancev,« najboljši slovenski kolesar zadnjih sezon razmišlja o olimpijskem nastopu. Na vprašanje, ali bo pogojeval svoj nastop z vlogo kapetana, je odgovoril, da je to stvar selektorjeve odločitve.