Padec v opozorilo, da je konec šele v Parizu

Bardet tik pred koncem Toura Francozom priboril prvo zmago, Froome pa je pristal na tleh v dramatični alpski etapi.

Objavljeno
22. julij 2016 23.14
Špela Robnik
Špela Robnik
Saint-Gervais – Ko se je Chris Froome z zmago v gorskem kronometru že udobno namestil na vrhu skupne razvrstitve, je dobil klofuto v opozorilo, da bo dirke konec šele v nedeljo v Parizu. Dotlej pa je, kljub ugodni prednosti in fantastični formi, možen še kakšen črn scenarij. Toda grožnja je prišla v blagi obliki.

Padec na mokri cesti, na spustu 12 km pred ciljem, ga ni stal veliko. Z nekaj odrgninami je lahko nadaljeval, ko mu je svoje kolo dal moštveni kolega Geraint Thomas (spremljevalni avtomobil znova ni mogel do njega), in brez večjih težav ohranil večino prednosti pred zasledovalci v skupni razvrstitvi. Posledice padca bodo sicer bolj vidne v današnji 20. etapi, toda Britanec je včeraj s povitim kolenom zatrjeval, da z njim ni nič hujšega. »Dobro sem, le malo kože mi je odneslo. Hvaležen sem, da sem imel dovolj veliko prednost in da nisem preveč zaostal. Poleg tega imam tudi izjemne kolege, ki so me spremljali vse do konca. To je še en ekipni uspeh in vesel sem, da smo vsi skupaj še dan bližje Parizu,« je opisal 31-letni zvezdnik, ki je zdrsnil v ovinku, ko je zapeljal na belo črto. Vzelo mu je sprednji del in padel je po tleh, s seboj pa potegnil tudi Vincenza Nibalija.

V skupni razvrstitvi je izgubil le deset sekund v primerjavi z Nairom Quintano, je pa njegov prvi zasledovalec postal Francoz Romain Bardet (4:11), s prvo francosko zmago na letošnji pentlji. Potem ko je bil v etapi, polni padcev in pobegov, znova najbolj aktiven Rafal Majka, ki je že osvojil pikčasto majico, je Bardet izbral pravi čas za napad na Ruija Costo 7 km pred ciljem. Sam je odšel na ciljni vzpon, v ozadju pa so za drugo mesto s 23 sekundami zaostanka obračunali Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde in Louis Meintjes. »Predstava cele ekipe je bila izjemna. Mikael Cherel me je ves čas potiskal naprej. Pomislil sem že na dobre možnosti za skupni seštevek, nato pa se je izkazalo, da lahko vzamem tudi etapno zmago. Le o tem sem razmišljal na tisti točki. Brez besed sem,« je na skupnem 2. mestu povedal 25-letni kolesar. »To nikakor ni bilo v načrtu, zanašal sem se le na svoj instinkt. Niti nisem vedel, kaj se dogaja v ozadju. S Cherelom sva dobro opravila spust in na zadnjem vzponu se je ponudila priložnost. Imel sem dobre noge in lahko sem vztrajal vse do konca,« se je veselil. »V dveh letih sem dosegel dve etapni zmagi, le upam lahko, da se bo tako nadaljevalo.«

Voda na njegov mlin je bila tudi popolna odpoved Nizozemca Baukeja Molleme, ki je blestel v drugem tednu, v Alpah pa ni več konkurenčen in je padel na skupno 10. mesto. Tudi Britanec Adam Yates je zdrsnil iz najboljše trojice. Edino vprašanje za današnjo zadnjo alpsko etapo tako ostaja le še, kaj lahko pokaže Avstralec Richie Porte, ki je trenutno peti, in ali bo na zmagovalni oder stopil tudi Quintana. O Kolumbijcu se je v zadnjih dneh pisalo, da je njegova slabša pripravljenost povezana z alergijo. »Nekaj ni prav, noge enostavno niso prave, kot da ne dobijo dovolj kisika. Očitno je nekaj v zraku, nek alergen, ki name v teh dneh močno vpliva in me drži nazaj. Upam, da bo po dnevu dežja kaj bolje,« se je nadejal. Glede na včerajšnjo nevihto bi moral torej danes zablesteti, kot na tem Touru še ni.