Pariz-Nica: Greipel najmočnejši v ciljnem šprintu

Andre Greipel je zmagovalec 2. etape dirke med Parizom in Nico. Lloyd Mondory v središču dopinškega škandala.

Objavljeno
10. marec 2015 17.12
CYCLING-FRA-PARIS-NICE
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pariz - Nemški kolesar Andre Greipel (Lotto-Soudal) je dobil drugo etapo dirke med Parizom in Nico, na kateri je vodstvo zadržal Poljak Michal Kwiatkowski (Pol/Etixx - Quick-Step).

O zmagovalcu današnje 172-kilometrske etape je odločal ciljni šprint. Moštvo Lotto-Souldal je Greiplu pripravilo odlično izhodišče za napad in 32-letni Nemec se je silovito pognal v ospredje ter za nekaj centimetrov premagal Francoza Arnauda Demareja iz ekipe FDJ (na spodnji sliki), tretji je bil Nemec John Degenkolb (Giant-Alpecin).

»Čeprav bomo jutri imeli še eno možnost, smo že danes dosegli cilj, eno etapno zmago. Zdaj bomo vsi delali, da bi bil naš najboljši Tony Gallopin čim višje v skupnem seštevku. Današnja etapa je plod ekipnega dela, predvsem Greg Henderson mi je v sprintu omogočil odličen izhodiščni položaj. Demare je bil hiter, toda zadržal sem prednost in ga premagal. Bila je lepa etapa, naša ekipa je delovala brezhibno. Zmago bi rad podaril mami, trenutno preživlja težke čase,« je povedal Greipel.

Na tekmi sodelujeta tudi dva Slovenca, Borut Božič (Astana) je bil 12., Simon Špilak (Katjuša) pa 72. (oba s časom zmagovalca).

V skupnem seštevku še naprej vodi Poljak Michal Kwiatkowski s časom (9:53:16), drugi je Avstralec Rohan Dennis iz ekipe BMC (isti čas), tretji pa John Degenkolb (+0:02). Simon Špilak je 65. (+0:32), Borut Božič pa 86. (+0:38).

Contador podaljšal pogodbo z moštvom Tinkoff-Saxo

Španski kolesar Alberto Contador bo še naprej tekmoval za ekipo Tinkoff-Saxo, s katero je podaljšal pogodbo do konca leta 2016.

»To je zame zelo pomembno. Vedel sem, da dolgo ne bi mogel čakati, kajti če bi moral iskati druge možnosti, bi to moral storiti čim prej, da bi se pripravil na ekipo. Pretehtali smo vse možnosti in Tinkoff-Saxo je skupina, ki mi zagotavlja uspehe na največjih dirkah. Vesel sem, da smo sklenili pogodbo. Že pet let delam z Bjarnejem Riisom, da bom sodeloval z njim še eno leto je izjemno. Rad bi se zahvalil pokroviteljem za podporo. Zelo sem vesel, komaj čakam na dirke,« je povedal Španec, ki je sezono začel z zmago na dirki Ruta del Sol, v sredo pa jo bo nadaljeval na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Mondory užival nedovoljene substance

Mednarodna kolesarska zveza je odkrila novega kolesarskega grešnika. Gre za Francoza Lloyda Mondoryja, nekdanjega sotekmovalca Tadeja Valjavca pri ekipi AG2r La Mondiale, ki je jemal prepovedano sredstvo eritropoetin.

»Osramočen sem. Počutim se izdanega, z nami je 12 let, ugled ekipe je uničen. Tega ne bom prenašal, preveč je dela in vložka. Kolesarstvo je moje življenje. Ko nas je o tem obvestil Uci, bi se najraje pogreznil v zemljo. Mondory je bil v solzah, njegova obrazložitev pa me ni prepričala. Upam, da bo zbral pogum in povedal resnico, ne pa iskal izgovore,« je pojasnil vodja ekipe Vincent Lavenu.

Zaradi Mondoryjevega prekrška je pod vprašajem tudi udeležba njegove ekipe na letošnjem Touru.

Rezultati druge etape dirke Pariz-Nica (172 km)

1. Andre Greipel (Nem/Lotto-Soudal) 4:30:18

2. Arnaud Demare (Fra/FDJ) čas zmagovalca

3. John Degenkolb (Nem/Team Giant-Alpecin) čas zmagovalca

4. Michael Matthews (Avs/Orica GreenEdge)

5. Jose Joaquin Rojas (Špa/Movistar) čas zmagovalca

6. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis)

7. Moreno Hofland (Niz/Team LottoNL-Jumbo)

8. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)

9. Jonas Van Genechten (Bel/IAM Cycling)

10. Niccolo Bonifazio (Ita/Lampre) čas zmagovalca

...

12. Borut Božič (Slo/Astana) čas zmagovalca

72. Simon Špilak (Slo/Katjuša) čas zmagovalca

 

Skupno

1. Michal Kwiatkowski (Pol/Etixx - Quick-Step) 9:53:16

2. Rohan Dennis (Avs/BMC) isti čas

3. John Degenkolb (Nem/Team Giant-Alpecin) +0:02

4. Tony Martin (Nem/Etixx - Quick-Step) +0:07

5. Michael Matthews (Avs/Orica GreenEdge) +0:09

6. Luis Sanchez (Špa/Astana) +0:10

7. Lars Boom (Niz/Astana) +0:10

8. Sylvain Chavanel (Fra/IAM) +0:10

9. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) +0:13

10. Geraint Thomas (VBr/Sky) +0:13

...

65. Simon Špilak (Slo/Katjuša) +0:32

86. Borut Božič (Slo/Astana) +0:38