Pariz-Roubaix: avstralski veteran preprečil Boonenu rekord

Med peterico slovenskih kolesarjev na sloviti dirki Pariz-Roubaix se je najbolj izkazal Borut Božič na 37. mestu.

Objavljeno
10. april 2016 19.44
J. P.
J. P.

Roubaix - Na že 114. izvedbi ene najtežjih kolesarskih preizkušenj v svetovnem merilu, slovite francoske enodnevne dirke Pariz-Roubaix, je imel v ciljnem šprintu z naskokom najhitrejše peterice na kar 257,5 kilometra dolgi preizkušnji s štartom v Compiegnu in ciljem v Roubaixu največ moči v nogah Oricin Avstralec Mathew Hayman, ki je zmagal po skoraj šesturnem mukotrpnem kolesarjenju. Tako je postal prvi predstavnik svoje države povsem na čelu uvrščenih po Stuartu O'Gradyju, ki si je konkurenco pokoril leta 2007.

Že 37-letni avstralski veteran, ki si je pred dobrim mesecem zlomil roko, je vpisal enega največjih uspehov v karieri, na tej preizkušnji je bil pred tem najboljši osmi (2012). Je pa preprečil dve leti mlajšemu Belgijcu Tomu Boonenu (Etixx-QuickStep), da bi sam prevzel vodstvo po številu zmag na tej razvpiti dirki. Doslej je, enako kot rojak Roger de Vlaeminck, s tekmeci opravil štirikrat, danes pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom, na stopničke je prikolesaril še Skyev Britanec Ian Stannard.

Približno 50 kilometrov pred ciljem se je od skupine, v kateri sta bila tudi dva od petih slovenskih predstavnikov Borut Božič (Cofidis) in Marko Kump (Lampre-Merida), odlepila petrica udeležencev, ki je nato za zmago med seboj obračunala na velodromu v Roubaixu. Med Slovenci je najmanj, slabih sedem minut in pol, na 37. mestu zaostal Božič (lani je bil denimo štirinajsti), medtem ko je Kump v zadnjem delu dirke izgubil preveč časa in se moral zadovoljiti s 85. mestom. Preostale trojice - Luke Pibernika, Kristijana Korena in Luke Mezgeca - med najboljšimi stotimi ni bilo.

IZIDI

1. Mathew Hayman (Avst, Orica-GreenEdge) 5;51:53
2. Tom Boonen (Bel, Etixx-QuickStep)
3. Ian Stannard (VB, Sky)
4. Sep Vanmarcke (Bel, LottoNL-Jumbo) - vsi v času zmagovalca
5. Edvald Boasson Hagen (Nor, Dimension Data) 0:03
37. Borut Božič (Slo, Cofidis) 7:24
85. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida) 16:57
106. Luka Pibernik (Slo, Lampre-Merida) 18:30
108. Kristijan Koren (Slo, Cannondale) - isti čas
119. Luka Mezgec (Slo, Orica-GreenEdge) 24:45