Penkova dekleta želijo v deseterico

Kolesarsko SP: V ekipnih kronometrih dve Slovenki in trije Slovenci.

Objavljeno
18. september 2015 23.58
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – V ženski ekipni vožnji na kronometer na svetovnem prvenstvu bo sicer nastopilo le štirinajst ekip, vendar pa je uvrstitev v deseterico, ki si jo srčno želi šef ljubljanske ekipe BTC City Gorazd Penko, velik zalogaj. Prvih deset ekip s svetovne lestvice je namreč tako kakovostnih, da bo pomemben uspeh premagati vsako izmed njih.

Ekipna predstava na svetovnih prvenstvih, ki so jo uvedli pred tremi leti, je v ženskem kolesarstvu za najboljše ekipe svojevrstna parada kakovosti. Marketinško je namreč enako odmevna kot moška preizkušnja. Zato so se tudi v BTC Cityju Ljubljana odločili, da nastopijo v ZDA. »Sponzorji so nam lani dali namensko denar za SP, zato smo si tudi tako prizadevali, da bi se uvrstili med 20 najboljših ekip sveta (BTC City je zasedel 17. mesto – op. p.). Dekleta si po odličnem dirkanju ter nastopih na zaključnih etapah Toura in Vuelte zaslužijo udeležbo tudi v tako izbrani konkurenci. Tako kot za vse ekipe je tudi za nas nastop na SP stvar prestiža,« je Penko pojasnil, zakaj bo BTC City, za razliko od moške ekipe Adrie Mobila, nastopil na SP. V prid Novomeščanom je seveda neprimerno močnejša konkurenca v moškem kolesarstvu, kjer je za ekipe kakovosti Adrie Mobila uspeh že uvrstitev v dvajseterico.

Na štartu v Richmondu bo smetana ženskega kolesarstva z vsemi prvakinjami v posamični preizkušnji zadnjih let. Slovenki Polona Batagelj in Urša Pintar, Poljakinja Eugenia Bujak, Avstrijka Martina Ritter in Azerbajdžanka Olena Pavluhina so letos naredile velik preboj v svetovni konkurenci. Novinka je mlada, 21-letna Nemka Corinna Lechner, ki so je pred desetimi dnevi registrirali za ljubljansko ekipo. Vsekakor bo zelo zanimivo spremljati, kako se bodo dekleta iz BTC Cityja spopadla z 38-kilometrsko progo, ki ima vse prvine ekipne vožnje – od ravninskih odsekov, do vzponov in tehnično zahtevnih zavojev.

»Lani smo bili štirinajsti, letos pa se želimo z močnejšo ekipo prebiti v deseterico. Uvrstitev od osmega do desetega mesta je na podlagi letošnjih nastopov naš realen cilj. Dekleta so bila na zadnji dirki svetovnega pokala sedma, v ekipnih vožnjah na čas pa so se izkazala z uvrstitvami med tri najboljše tudi v slabši konkurenci. Motorji bodo Ritterjeva, Bujakova, Pavluhina in Batageljeva,« je strateg ljubljanske ekipe predstavil cilj šesterice deklet.

Čeprav je kar nekaj kolesark odšlo v konkurenčne ekipe, je pri 14 ženskih ekipah nesporen favorit od prvega SP (leta 2012) nepremagljivi Velocio s svetovno prvakinjo v posamični preizkušnji Liso Brennauer ter Tiffany Cromwell, Barbaro Guarischi in Trixi Worrack. Največji tekmeci trikratnim svetovnim prvakinjam so Boels Dolman z nekdanjima prvakinjama Ellen Van Dijk in Evelyn Stevens in Lizzie Armitstead ter Rabo Liv (Lucinda Brand, Anna van der Breggen) in Wiggle Honda (Audrey Cordon, Jolien D'Hoore, Annette Edmondson).

Trije Slovenci v ekipni dirki

V nedeljskem ekipnem kronometru bodo nastopili trije Slovenci – Jan Polanc in Luka Pibernik v Lampreju ter Kristjan Koren v Cannondaleu. V ameriški ekipi United Healthcare je prijavljen tudi Jani Brajkovič, a ne bo nastopil. Ta čas se pripravlja za Giro di Lombardia na Kanarskih otokih. V moški konkurenci je favorit branilec naslova ameriški BMC z Rohanom Dennisom, čeprav v moštvu ne bo Tejaya van Garderena. Zamenjal ga bo Taylor Phinney. Glavna tekmeca Američanom bosta osvajalca lanskih kolajn – avstralska Orica GreenEdge (Tuft, Hepburn, Durbridge) in belgijski Etixx-QuickStep s Tonyjem Martinom in Tomom Boonenom.

Ženska vožnja na čas bo v nedeljo na sporedu od 17.30 do 19. ure, moška pa od 19.30 do 21.35.