Peter Sagan v Riu na gorskem kolesu?

Slovaška kolesarska zveza si za dirko olimpijskega krosa na OI prizadeva pridobiti posebno povabilo za Petra Sagana.

Objavljeno
25. maj 2016 18.29
SPO-CYC-AMGEN-TOUR-OF-CALIFORNIA---STAGE-7---SANTA-ROSA
Š. Ro.
Š. Ro.

Bratislava - Čeprav je eden nabolj vročih kolesarskih zvezdnikov na svetu Slovak Peter Sagan že pred časom sporočil, da na olimpijski cestni dirki ne bo nastopil, saj mu ta ne ustreza, pa bo morda vseeno lahko nastopil v Riu. Slovaška kolesarska zveza si namreč prizadeva, da bi zanj pridobila posebno povabilo za nastop v olimpijskem krosu. Sagan bi se tako znova preselil na gorsko kolo, na katerem je tudi začel svojo kariero.

Slovaška ima trenutno na 21. mestu v olimpijskih kvalifikacijah pravico le do enega nastopajočega na OI, kandidata za vozovnico sta Michal Lami in Martin Haring, 36. in 94. na lestvici. O potniku se bo nacionalna zveza odločila v naslednjih dneh, je pa povsem mogoče da bi ob enem od njih dirkal tudi Sagan. Vendar pa bi mu morala kakšna od ostalih držav prepustiti kakšno mesto, ki ga ne bi zapolnila zaradi poškodb itd.

»Da bi sagan vseeno nastopil v Riu bi bilo dobro za celoten kolesarski svet, ne le za Slovaško. Seveda pa bo imela zadnjo besedo mednarodna zveza,« je dejal Jan Žilovec, predsednik odbora za gorsko kolesarstvo pri slovaški zvezi. »V naši prošnji za posebno povabilo smo zapisali, da gre izključno za Petra Sagana. Sam je dejal, da ga cestna dirka v v Braziliji ne zanima, saj mu ne ustreza, je pa pristal na možnost, da nastopi na gorskem kolesu. Po Touru bi tako imel mesec dni časa za priprave,« je še dejal.

Sagan je leta 2008 postal mladinski svetovni prvak v olimpijskem krosu, a že leto pozneje presedlal na cestno kolo.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) bo nezapolnjena mesta sporočila 30. junija. Moška dirka v olimpijskem krosu bo zadnji dan iger v Riu, 21. avgusta. Edina slovenska predstavnica bo Tanja Žakelj.