Pibernik: Očitno sem se pravilno odločil

Mladi slovenski kolesar se še ni odločil za specializacijo, na Nizozemskem pa je užival v vsakem trenutku zmagoslavja.

Objavljeno
26. september 2016 10.00
Vito Divac
Vito Divac
LjubljanaLuka Pibernik je šele drugi slovenski kolesar, ki se je v letošnji sezoni okitil z zmago v WorldTouru. Za Primožem Rogličem, zmagovalcem vožnje na kronometer na Giru. Za dvaindvajsetletnika iz Suhadol pri Mostah je zmaga v 6. etapi na Eneco touru tudi premierna v elitni konkurenci.

Na Nizozemskem je Pibernik užival v vsakem trenutku zmagoslavja. Naposled se mu je eden izmed ducata pobegov v minulih dveh letih v dresu Lampreja le posrečil.

»Kolesarstvo je nehvaležen šport. Velikokrat poskusiš s pobegi, pa ne gre. Najbolj pomembno pa je, da ti enkrat uspe. Na Eneco touru je tako kot na vseh drugih dirkah WorldToura, kjer je že prava umetnost zadeti pravi beg. Ko sem 50 km pred ciljem pri petminutni prednosti ugotovil, da lahko pobeg izpeljemo do cilja, sem začel hraniti energijo za zadnji šprint. Pri tem seveda nisem izpuščal zamenjav v narekovanju ritma. Očitno sem se pravilno odločil. V zadnjem kilometru sem se držal Francoza Alexisa Gougerda, najmočnejšega moža v begu. V zadnjih 200 metrih, ko sem videl cilj, sem najbolj pospešil med vsemi,« je Pibernik opisal eno najboljših predstav v karieri. Po kolesarski vsebini sta bili bržkone boljši zmagi na državnih prvenstvih v letih 2013 in 2015, neprimerno odmevnejša pa je na Eneco Touru.

Pibernik je za vse novo ime, čeprav je bil v zadnjih dveh letih v dresu Lampreja nekajkrat blizu zmage. V WorldTouru je do zmage na dirki po Nizozemski in Belgiji najboljše rezultate dosegel na letošnjem Kriteriju Dauphine, kjer je bil 10. in 12. Velik talent pa je dokazoval v konkurenci mladih kolesarjev. Čeprav v njegovem kolesarskem prerezu ni hribov, je bil na največji predstavi Tour de France med petnajstimi najboljšimi mladimi kolesarji. Prav vsi pred njim so bili vsaj dve ali tri leta starejši.

V Lampre-Meridi se je šolal in nabiral izkušnje. Žal je bilo od napovedanega šprinterskega dvojca Marko Kump-Luka Pibernik bore malo. Zdaj pa je zanj očitno napočil čas, da gre po drugi poti na vrh. V prihodnji sezoni bo nekdanji kolesar Radenske Roga tekmoval za moštvo Bahrain Merida, ki bo, zahvaljujoč Novomeščanoma Milanu Erženu in športnemu direktorju Gorazdu Štanglju, močno slovensko obarvano.

»V Bahrajn grem, da bi še bolj napredoval. Verjamem, da bom dobil prave priložnosti,« je obrazložil prestop v novo moštvo WorldToura. Slovenskega selektorja Štanglja zmaga ni presenetila, saj za Luko, kot je poudaril, vsi vedo, da je zelo nadarjen kolesar. Njegove vloge še niso opredelili. Zmaga na Eneco touru je bila zagotovo prva stopnička in tudi pravšnja popotnica za nadaljevanje kariere oziroma rezultat, ki mu bo zagotovil pomembnejše vloge, kot jih je imel v minulih dveh sezonah.

Andrej Hauptman, ki ga je v Rogu kolesarsko izpilil v vrhunskega tekmovalca, meni, da bo Pibernik pravi kolesar za klasike, kakršni sta denimo Pariz-Roubaix in flandrijska Ronda. Na obeh je v zadnjih dveh sezonah že nastopil. Pri 21 oziroma 22 letih seveda ni bil konkurenčen prekaljenim mačkom, počasi pa se jim približuje. »Pravzaprav mi je vseeno, za katere dirke se bom osredotočil oziroma specializiral. Najbolj pomembno bo, da v določenih prvinah napredujem toliko, da bom konkurenčen za najvišja mesta,« se Pibernik še ni povsem opredelil, v katero kolesarsko smer bo šel.