Po Algarveju: Roglič odličen tretji v etapi in skupno

Od slovenskega kolesarja, člana LottoNL-Jumba, sta bila v drugi etapi hitrejša le Luis Leon Sanchez in Geraint Thomas.

Objavljeno
18. februar 2016 20.14
J. P.
J. P.

Lagoa - Slovenski kolesar Primož Roglič, ki je pred prelomom leta zapustil vrste Adrie Mobila in se prvič preselil na tuje, v nizozemsko moštvo LottoNL-Jumbo, je na drugi etapi 42. izvedbe portugalske dirke po Algarveju, na 199 kilometrov dolgi progi od Lagoe do Alto da Foie, opozoril nase s tretjim mestom, tri sekunde je zaostal zgolj za zmagovalcem, Špancem Luisom Leonom Sanchezom (Astana), sekundo pa za drugouvrščenim Britancem Geraintom Thomasom (Sky), ki na tem prizorišču brani lansko skupno zmago.

V razgibani etapi s po enim vzponom prve, druge in tretje kategorije je 26-letni nekdanji smučarski skakalec za seboj pustil tudi številne ase, denimo Astaninega Italijana Fabia Aruja, Etixxovega Nemca Tony Martina in Tinkoffovega Španca Alberta Contadorja. Sanchez je sicer skupino, ki se je borila za mesta pri vrhu, presenetil s šprintom. Thomas je bil zanj prekratek, Roglič pa dovolj močan za Španca Iona Izagirreja (Movistar), ki ga je pustil za las za seboj. Med najzaslužnejšimi za selekcijo je bil sicer Contador, ki je s pospeševanji navkreber razbijal in redčil skupino, sam pa naposled ostal praznih rok.

»Dokazal sem, da sem lahko močan. Tu so najboljši kolesarji sveta in lahko se kosam z njimi, kar me seveda zelo veseli. Me je pa vse skupaj nekoliko presenetilo. Vedel sem, da sem močan, nisem bil živčen, ko sem se dokopal do priložnosti za zmago. Moral sem končati čim močneje, žal pa sta bila dva tekmeca hitrejša od mene,« je strnil vtise slovenski junak današnje etape.

Roglič je bil sicer desna roka moštvenega kolega, Nizozemca Roberta Gesinka, ki je v zadnjih kilometrih sicer skušal slediti najboljšim, na koncu pa se je moral zadovoljiti z dvanajstim mestom. Sanchez je prevzel tudi skupno vodstvo s petimi sekundami naskoka pred Thomasom, tretjeuvrščeni Roglič pa zamuja devet sekund. Na dirki slovenske barve brani še Kristijan Koren (Cannondale), ki je končal na 120. mestu z več kot dvajsetminutnim zaostankom, skupno pa na 121. mestu zamuja debelih 21 minut. Jutrišnja 18-kilometrska vožnja na čas s štartom in ciljem v Sagresu lahko znova premeša vrstni red, v soboto ji bo sledila ravninska etapa, v nedeljo pa še zadnja s štirimi vzponi.

IZIDI 2. ETAPE

1. Luis Leon Sanchez (Špa, Astana) 5;08:25
2. Geraint Thomas (VB, Sky) + 0:01
3. Primož Roglič (Slo, LottoNL-Jumbo) 0:03
4. Ion Izagirre (Špa, Movistar) - isti čas
5. Tiago Machado (Por, Katjuša) 0:05
6. Thibaut Pinot (Fra, FDJ) - isti čas
7. Manuel Antunes Amaro (Por, Aluminios-Antarte) 0:09
8. Hector Saez (Špa, Caja Rural-Seguros) 0:13
9. Tiejs Benoot (Bel, Lotto Soudal) - isti čas
10. Fabio Aru (Ita, Astana) 0:15
120. Kristijan Koren (Slo, Cannondale) 20:37

SKUPNO (2/5)

1. Luis Leon Sanchez 9;00:50
2. Geraint Thomas 0:05
3. Primož Roglič 0:09
4. Ion Izagirre 0:13
5. Tiago Machado 0:15
6. Thibaut Pinot - isti čas
7. Manuel Antunes Amaro 0:19
8. Hector Saez 0:23
9. Tiejs Benoot - isti čas
10. Jarlinson Pantano (Kol, IAM) 0:25
121. Kristijan Koren 21:05