Po Avstraliji: Gerrans četrtič, Kump za konec sedmi

Avstralski kolesar Simon Gerrans, član Orice GreenEdge, je postal rekorder po številu lovorik na Touru Down Under.

Objavljeno
24. januar 2016 10.13
J. P.
J. P.

Adelaide - Domači kolesar Simon Gerrans, član Orice GreenEdge, je končni zmagovalec 18. izvedbe dirke po Avstralije, poznane tudi pod imenom Tour Down Under. Do skupnega vodstva se je dokopal že v tretji etapi, ga zadržal do konca, danes pa ga potrdil še na 90-kilometrskem zaključku s štartom in ciljem v Adelaidu. Na tej preizkušnji se je veselil že četrrtič (po letih 2006, 2012 in 2014) in prispeval že enajsto avstralsko zmago na domačem prizorišču.

V zadnji etapi je imel po skoraj dveh urah kolesarjenja v ciljnem šprintu najmočnejše noge njegov rojak in moštveni kolega Caleb Ewan, ki je za seboj pustil tudi še enega Avstralca Marka Renshawa (Qhubeka) in Italijana Giacoma Nizzola (Tek-Segafredo). Izkazal se je tudi Marko Kump (Lampre-Merida) s sedmim mestom, njegov moštveni kolega Luka Pibernik je bil 22., oba sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca. Se je pa že včeraj po grdem padcu poslovil Primož Roglič (LottoNL-Jumbo).

V končni razvrstitvi je Gerrans rojaka Richieja Porteja (BMC), ki je bil drugi že lani, za seboj pustil za devet sekund, čast preostanka sveta pa je rešil tretjeuvrščeni Kolumbijec Sergio Luis Henao z enajstsekundno zamudo. »Nisem mogel zahtevati več od teh fantastičnih fantov, ki so sijajno opravili delo. Držali so me v ospredju in med varovali pred težavami,« je poudaril 35-letni Gerrans, ki se bo z zmago povzpel tudi na vrh svetovne jakostne lestvice WorldToura.

Od obeh slovenskih kolesarjev, ki sta videla cilj, je bil boljši Pibernik, ki je na 59. mestu zaostal dvanajst minut, medtem ko je Kump na 132. mestu prehitel le dva tekmeca, bil pa je štirinajsti po točkah (21). Tudi tu je s konkurenco opravil Gerrans, najboljši hribolazec je postal Henao, najuspešnejši mladi udeleženec pa še en Avstralec Jay McCarthy (Tinkoff), Pibernik je bil štirinajsti.

18. TOUR DOWN UNDER

Zadnja, 6. etapa (Adelaide-Adelaide, 90 km)

1. Caleb Ewan (Avst, Orica-GreenEdge) 1;55:02
2. Mark Renshaw (Avst, Qhubeka)
3. Giacomo Nizzolo (Ita, Trek-Segafredo)
4. Adam Blythe (VB, Tinkoff)
5. Aleksej Catevič (Rus, Katjuša)
6. Ben Swift (VB, Sky)
7. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida)
8. Davide Martinelli (Ita, Etixx-QuickStep)
9. Leigh Howard (Avst, IAM)
10. Wouter Wippert (Niz, Cannondale)
22. Luka Pibernik (Slo, Lampre-Merida) - vsi v času zmagovalca

Končni vrstni red (6)

1. Simon Gerrans (Avst, Orica-GreenEdge) 19;11:33
2. Richie Porte (Avst, BMC) + 0:09
3. Sergio Henao (Kol, Sky) 0:11
4. Jay McCarthy (Avst, Tinkoff) 0:20
5. Michael Woods (Kan, Cannondale) - isti čas
6. Ruben Fernandez Andujar (Špa, Movistar) 0:28
7. Domenico Pozzovivo (Ita, Ag2r)
8. Rafael Valls Ferri (Špa, Lotto Soudal) 0:36
9. Steve Morabito (Švi, FDJ) 0:49
10. Patrick Bevin (NZ, Cannondale) 0:50
59. Luka Pibernik 11:58
132. Marko Kump 50:12