Po Avstraliji: Porte pred prvo zmago na domači dirki

Peto etapo kolesarske dirke Down Under je dobil Avstralec Richie Porte in še povečal skupno vodstvo.

Objavljeno
21. januar 2017 10.05
CYCLING-AUS-UCI-TDU
Š. Ro.
Š. Ro.

Adelaide - Avstralski kolesar Richie Porte je osvojil še drugo etapo na letošnji dirki Po Avstraliji. Po zmagi v drugi etapi, je bil najboljši tudi v peti, po 151 km je bil najmočnejši na ciljnem vzponu na Willunga Hill.

Za njim je v cilj prišel rojak Nathan Haas, z zaostankom 20 sekund, tretje mesto pa so priznali Kolumbijcu Estebanu Chavesu, ki je imel isti zaostanek.

Porte je tako tudi še okrepil vodstvo v seštevku dirke ter bo lahko na zadnji etapi le še potrdil prvi naslov skupnega zmagovalca. Na domači dirki še ni zmagal. Pred zaključnim dejanjem, ravninsko etapo v dolžini 90 km s ciljem v Adelaidi, ima član moštva BMC 48 sekund naskoka pred prvim zasledovalcem Chavesom, Haas pa ima na tretjem mestu skupno 51 sekund zaostanka.

»Mislim, da smo lahko na nedeljski etapi nekoliko bolj sproščeni, čeprav dirka nikakor še ni odločena, na ulicah Adelaide se lahko zgodi karkoli. Nikakor vzponi tukaj niso lahki, zmagati je zato zelo dobro za dvig samozavesti. Moj največji cilj v letošnji sezoni je povezan z julijskim nastopom na dirki po Franciji, za zdaj se zadeve odvijajo po načrtih,« je bil zadovoljen 31-letni Porte, ki sicer prihaja s Tasmanije.

Oba Slovenca sta etapo končala v ozadju. Janez Brajkovič (Bahrain-Merida) je bil z zaostankom dveh minut 44., Marko Kump (Team UAE Abu Dhabi) pa je bil z zaostankom 13 minut in 41 sekund 113. Brajkovič je v seštevku dirke, po petih etapah, 50. (+6:05), medtem ko je Kump 111. (+25:43).