Po Avstraliji: v drugo najboljši Slovenec Roglič

Tudi druga etapa kolesarske dirke »tam spodaj« se je razpletla po domačih željah, najhitrejši je bil Jay McCarthy.

Objavljeno
20. januar 2016 10.12
J. P.
J. P.

Stirling - Tudi druga etapa tradicionalnega januarskega uvoda v novo kolesarsko sezono »tam spodaj«, dirke po Avstraliji, se je razpletla po domačih željah in načrtih. Potem ko je bil dan poprej najprepričljivejši 21-letni Oricin mladenič Caleb Ewan, si je danes na 132 kilometrov dolgi progi med Unleyjem in Stirlingom vso konkurenco pokoril njegov rojak Jay McCarthy, član Tinkoffa, za katerega je bila to prva etapna zmaga na tej preizkušnji.

V ciljnem šprintu je odbil tudi napad bolj uveljavljenih Italijana Diega Ulissija (Lampre-Merida) in rojaka Rohana Dennisa (BMC), slovenski kolesar Marko Kump, novi član italijanskega Lampreja, pa je po odličnem torkovem četrtem mestu danes obtičal v ozadju, končal je namreč na 129. mestu z osemminutnim zaostankom za vodilno skupino. Bolj sta se izkazala Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), ki je na 33. mestu ciljno črto prečkal v času zmagovalca, in Kumpov moštveni kolega Luka Pibernik, ki je na 90. mestu zamudil manj kot dve minuti.

»To etapo sem že nekaj časa opazoval, pred današnjim štartom pa sem upal, da se mi ponudi priložnost. Z ekipo smo se usedli in se dogovorili, vesel sem, da se mi je posrečilo,« je poudaril 23-letni zmagovalec. Eden glavnih favoritov za skupno zmago, njegov rojak Simon Gerrans, se je kilometer pred ciljem zapletel v padec in tako ostal brez možnosti za etapni uspeh.

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel danes najhitrejši McCarthy, ki ima štiri sekunde naskoka pred Ulissijem in še sekundo več pred Gerransom (Orica GreenEdge), iz trojice Slovencev je najvišje - na 52. mestu - Roglič z desetsekundnim zaostankom. Po točkah vodi Ewan (20), Kump drži osmo mesto (12). Jutri čaka udeležence 139 kilometrov dolga tretja etapa med Glenelgom in Campbelltownom.

IZIDI DRUGE ETAPE

1. Jay McCarthy (Avst, Tinkoff) 3;26:40
2. Diego Ulissi (Ita, Lampre-Merida)
3. Rohan Dennis (Avst, BMC)
4. Danilo Wyss (Švi, BMC)
5. Petr Vakoc (Češ, Etixx-QuickStep)
6. Patrick Bevin (NZ, Cannondale)
7. Juan Jose Lobato (Špa, Movistar)
8. Sergio Henao (Kol, Sky)
9. Anthony Roux (Fra, FDJ)
10. Enrico Battaglin (Ita, Lotto NL-Jumbo)
33. Primož Roglič (Slo, LottoNL-Jumbo) - vsi v času zmagovalca
90. Luka Pibernik (Slo, Lampre-Merida) + 1:51
129. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida) 7:59

SKUPNO

1. Jay McCarthy 6;50:43
2. Diego Ulissi + 0:04
3. Simon Gerrans (Avst, Orica GreenEdge) 0:05
4. Rohan Dennis 0:06
5. Reinardt Janse van Rensburg (JA, Qhubeka) 0:09
6. Patrick Bevin 0:10
7. Enrico Battaglin
8. Juan Jose Lobato
9. Anthony Roux
10. Tobias Ludvigsson (Šve, Giant-Alpecin)
52. Primož Roglič - vsi isti čas
94. Luka Pibernik 2:01
124. Marko Kump 8:09