Po Kataloniji: Martin z zmago do skupnega vodstva

Zmago v tretji etapi kolesarske dirke Po Kataloniji si je priboril Irec Daniel Martin. Dobro se bori tudi Primož Roglič.

Objavljeno
23. marec 2016 19.29
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

La Molina - V tretji etapi kolesarske dirke svetovne serije po Kataloniji je zmaga pripadla Ircu Danielu Martinu. V prvi od dveh najzahtevnejših etap na dirki s ciljem v La Molini je imel kolesar Etixxa-QuickStepa več moči od Španca Alberta Contadorja, dve sekundi sta zaostala tudi Francoz Romain Bardet na tretjem mestu in Američan Tejay Van Garderen.

Avstralec Richie Porte na petem in Kolumbijec Nairo Quintana na šestem mestu sta si prikolesarila devet sekund zaostanka, še tri sekunde več je zaostal Britanec Chris Froome, ki je zasedel deveto mesto. V skupnem seštevku ima Martin šest sekund prednosti pred Contadorjem in osem pred Bardetom, že pred etapo pa je zaradi želodčnih težav odstopil zmagovalec prvih dveh etap Francoz Nacer Bouhanni.

Tretja etapa je vsebovala štiri gorske cilje, potekala pa je tako, kot potekajo gorske etape na največjih dirkah. Najprej je bila v pobegu skupina sedmih kolesarjev, favoriti pa se kljub njihovi veliki prednosti s tem niso obremenjevali. Dobro so vedeli, da bo odločil zaključni vzpon na La Molino, pred zaključnim vzponom so se v to špansko zimsko-športno središče že enkrat povzpeli.

Vmes so se že med spustom začeli napadi, ki so se nadaljevali tudi na zadnjem, osem kilometrov dolgem vzponu, na katerem so ujeli tudi zadnje ubežnike. Quintanov poskus se je zdel nevaren, podobno je bilo z napadom Frooma, toda, kot se je pozneje izkazalo, sta koristila predvsem Martinu, ki se ni dal premagati, v zadnjih 500 metrih si je celo priboril dve sekundi prednosti. S tem je zabeležil 16. zmago v karieri in drugo letošnjo.

Hrabro se je z vzponi, ki so njegova specialnost, spoprijel tudi slovenski novinec med elito Primož Roglič, zasedel je 26. mesto, v cilj je prišel s skupino, ki je zaostala 28 sekund, v njej je bilo nekaj odličnih hribolazcev, kot so Italijan Domenico Pozzovivo, Kolumbijca Johna Atapuma, Johan Chaves in Španec Haimar Zubeldia. Za to skupino so v cilj prišli Rogličev kapetan Robert Gesin, Španec Samuel Sanchez in še kdo.

Solidno je nastopil tudi Jan Polanc (Lampre), na 56. mestu je zaostal štiri minute in 47 sekund, medtem ko so Boruta Božiča in povratnika na dirke Mateja Mohoriča klanci kar precej zdelali in sta se uvrstila na rep vrstnega reda.

Dirka Po Kataloniji, 3. etapa:

1. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step) 5:00:27
2. Alberto Contador (Špa/Tinkoff) + 0:02
3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)
4. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) isti čas
5. Richie Porte (Avs/BMC Racing Team) 0:09
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar) isti čas
7. Davide Formolo (Ita/Cannondale) 0:11
8. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) 0:12
9. Christopher Froome (VBr/Sky) isti čas
10. Hugh Carthy (VBr/Caja Rural-Seguros) 0:18
11. Rigoberto Uran (Col) Cannondale Pro Cycling isti čas
26. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 0:28
56. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 4:47
160. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 21:17
171. Borut Božič (Slo/Cofidis) 21:25


Skupni vrstni red:
1. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step) 14:08:18
2. Alberto Contador (Špa/Tinkoff) + 0:06
3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 0:08
4. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team 0:12
5. Richie Porte (Avs/BMC Racing Team) 0:19
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar) isti čas
7. Davide Formolo (Ita/Cannondale) 0:21
8. Christopher Froome (VBr/Sky) 0:22
9. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) isti čas
10. Geraint Thomas (VBr/Sky) 0:28
31. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) 0:38
75. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 11:40
162. Borut Božič (Slo/Cofidis) 28:18
163. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 28:40