Po Kataloniji: Porte prvi avstralski zmagovalec, Valverde ponovil podvig Mezgeca

Domačemu asu Alejandru Valverdeju so kljub trem etapnim zmagam zmanjkale 4 sekunde za drugi končni uspeh na dirki.

Objavljeno
29. marec 2015 17.53
CYCLING-ESP- VOLTA-CATALUNYA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Že 95. izvedbo tradicionalne kolesarske dirke po Kataloniji je prvič v dolgi zgodovini dobil avstralski tekmovalec, član moštva Sky Richie Porte, ki je na tronu zamenjal lani najprepričljivejšega Španca Joaquima Rodrigueza. V skupnem seštevku je za pičle štiri sekunde ugnal današnjega zmagovalca zadnje, sedme etape, domačega asa Alejandra Valverdeja (Movistar), ki se je torej - tudi na račun bonifikacijskih sekund - prilepil Avstralcu povsem za ovratnik, mimo njega pa vendarle ni mogel.

Je pa izkušeni 34-letni Španec, ki se je končnega katalonskega uspeha veselil že leta 2009, izenačil lanski podvig slovenskega asa Luke Mezgeca, ki je prav tako slavil tri etapne zmage. Valverde je bil danes najhitrejši in v ciljnem šprintu tudi najmočnejših nog na kratki, zgolj 126 kilometrov dolgi krožni etapi, med katero pa so se morali kolesarji kar osemkrat povzpeti na Montjuic. V skupnem seštevku se je do končnega tretjega mesta dokopal Italijan Domenico Pozzovivo (Ag2r), tik pod odrom - le dve sekundi sta mu zmanjkali - pa je obtičal še en domači zvezdnik Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), ki je preizkušnjo končal kljub padcu v predzadnji etapi in bolečinam v levi rami in levem kolenu.

»Pričakoval sem težko etapo in zahtevno nalogo, saj je bilo kar nekaj odličnih imen blizu. A ekipa je svoje dobro opravila. Moja zmaga je dokaz odlične pripravljenosti in obet, da se bom tudi na največjih preizkušnjah boril za zmago,« se je smejalo Porteju, Valverde pa je pristavil: »Nimam si česa očitati, ekipi prav tako ne. Ves dan smo garali za skupno zmago, a se naposled ni izšlo. Sem se pa prebil na drugo mesto, ki tudi ni slab rezultat, z nekaj odličnimi etapnimi dosežki pa opravljeno lahko ocenim kot zelo dobro.«

Luka Mezgec in Jan Polanc sta bila žrtvi visokega ritma in številnih napadov, med katerimi je še največ obetal poskus Irca Daniela Martina. Oba sta izgubila stik z najboljšimi, Mezgec je sicer še prečkal ciljno črto, a z več kot šestminutnim zaostankom, kar ga je v končnem seštevku pahnilo na 107. mesto, medtem ko je Polanc odstopil.

DIRKA PO KATALONIJI, 7. ETAPA (126 KM)

1. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 2;47:33
2. Bryan Coquard (Fra, Europcar)
3. Sergej Černecki (Rus, Katjuša)
4. Jarlinson Pantano (Kol, IAM)
5. Romain Hardy (Fra, Cofidis)
6. Jose Rojas (Špa, Movistar)
7. Rigoberto Uran (Kol, Etixx-QuickStep)
8. Domenico Pozzovivo (Ita, Ag2r La Mondiale)
9. Rafael Valls (Špa, Lampre-Merida)
10. Gianluca Brambilla (Ita, Etixx-QuickStep) - vsi v času zmagovalca
91. Luka Mezgec (Slo, Giant Alpecin) + 6:10
Jan Polanc (Slo, Lampre-Merida) odstopil

KONČNI VRSTNI RED

1. Richie Porte (Avst, Sky) 30;30:30
2. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) + 0:04
3. Domenico Pozzovivo 0:05
4. Alberto Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) 0:07
5. Rigoberto Uran 0:18
6. Fabio Aru (Ita, Astana) 0:27
7. Darwin Atapuma (Kol, BMC) 0:33
8. Rafael Valls 0:43
9. Daniel Martin (Irs, Cannondale-Garmin) 1:35
10. Jarlinson Pantano 2:16
107. Luka Mezgec 1;18:45