Po Katarju: Matej Mohorič v bolnišnici z zlomljenim komolcem

Prvo etapo je dobil britanski kolesar Mark Cavendish, Marko Kump končal na 17., Luka Pibernik pa na 107. mestu.

Objavljeno
08. februar 2016 17.30
J. P.
J. P.

Dukhan - Med štiri osmoljenci uvodne etape kolesarske dirke po Katarju, ki niso videli cilja 176 kilometrov dolge proge med Dukhanom in Al Khor Cornichem, je bil tudi eden od treh slovenskih predstavnikov Matej Mohorič. Mladi, 21-letni novopečeni član italijanskega moštva Lampre-Merida je ni dobro odnesel, iz njegove ekipe so namreč potrdili, da so ga morali po padcu z zlomljenim komolcem odpeljati v bolnišnico v Dohi, nadaljnji koraki pa bodo jasni po podrobnejših pregledih v prihodnjih urah. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani na cestni dirki si je komolec zlomil že konec predlanskega leta, tedaj je moral tudi pod nož.

»'Giovane', želim ti hitro in karseda neboleče okrevanje,« je Mohoriču s čivkom že zaželel kolesar Adrie Mobil Kristjan Fajt. »Ravnokar slišal slabe vesti o nesreči, ki se je zgodila mojemu ekipnemu kolegu in prijatelju. Matej, želim ti hitro okrevanje,« pa je prek twitterja sporočil še en član Lampreja Jan Polanc, ki na katarski preizkušnji ne nastopa.

V prvi etapi je imel sicer v finišu največ moči zmagovalec katarskega toura izpred treh let, Britanec Mark Cavendish (Qhubeka), za katerega je bila to že deveta etapna zmaga doslej na tej preizkušnji. Tik za njim sta ciljno črto prečkala Italijana Sacha Modolo, sicer Mohoričev moštveni kolega, in Andrea Guardini (Astana). Lanske (in predlanske) zmage ne brani Nizozemec Niki Terpstra, saj njegovo moštvo - Etixx-QuickStep - ni dobilo povabila iz disciplinskih razlogov, češ da s svojim ravnanjem v preteklosti ni kazalo nobenega spoštovanja do prireditelja.

Od dveh slovenskih kolesarjev v cilju etape, ravno tako članov Lampreja, je bil precej boljši Marko Kump, ki je bil na 17. mestu na čelu skupine 35 tekmovalcev, ki je za zmagovalcem zaostala minuto in tri četrt, medtem ko je Luka Pibernik na 107. mestu zamudil precej več - skoraj dvanajst minut. Jutri bo na dirki na sporedu druga, 135 kilometrov dolga etapa s štartom in ciljem v Dohi.

PO KATARJU, IZIDI PRVE ETAPE

1. Mark Cavendish (VB, Qhubeka) 3;28:46
2. Sacha Modolo (Ita, Lampre-Merida)
3. Andrea Guardini (Ita, Astana)
4. Sam Bennett (Irs, Bora-Argon)
5. Alexander Kristoff (Nor, Katjuša)
6. Edvald Boasson Hagen (Nor, Qhubeka)
7. Greg van Avermaet (Bel, BMC)
8. Manuel Quinziato (Ita, BMC)
9. Arnaud Gerard (Fra, Fortuneo)
10. Søren Krågh Andersen (Dan, Giant-Alpecin) - vsi v času zmagovalca
17. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida) + 1:43
107. Luka Pibernik (Slo, Lampre-Merida) 11:53
Matej Mohorič (Slo, Lampre-Merida) odstopil