Po Omanu: Vallsu uspeh kariere, Božič četrt ure zadaj

Dvakratnega zmagovalca kolesarske dirke po Omanu Chrisa Frooma je nasledil manj znani Španec Rafael Valls.

Objavljeno
22. februar 2015 17.11
CYCLING-OMA-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maskat - Kolesarska dirka po Omanu se je v svoji šesti izvedbi prvič razpletla po španskih željah, saj je z vsemi tekmeci opravil Rafael Valls Ferri, moštveni kolega Jana Polanca in Luke Pibernika pri Lampre-Meridi. Na zmagovalnem prestolu je nasledil Britanca Chrisa Frooma, ki je bil najprepričljivejši predlani in lani, letos pa lovorike ni branil. Za 27-letnega Španca, ki je še brez etapnih zmag na največjih večdnevnih preizkušnjah, je to največji uspeh v karieri.

Zadnjo, šesto etapo na 138 kilometrov dolgi progi s ciljem v četrti Muttrah je resda dobil Avstrijec Matthias Brändle (IAM), nekdanji svetovni rekorder v vožnji na eno uro, ki je za štiri sekunde ugnal Belgijca Ilja Keisseja (Etixx-QuickStep), tretjeuvrščeni Jef can Meirhaeghe (Vlaanderen-Baloise) pa je zamudil že 13 sekund. Valls je ciljno črto prečkal v glavnini in v skupnem seštevku zadržal devet sekund zaloge pred Američanom Tejayem van Ganderenom (BMC) in 19 pred španskim zveznikom Alejandrom Valverdejem (Movistar).

Edini slovenski predstavnik Borut Božič (Astana) se je od Omana poslovil z etapnim 25. mestom in z 1:16 minute zaostanka za Brändlejem, v skupnem seštevku pa je to - ob več kot štirinajstminutni zamudi - zadostovalo za končno 80. mesto.