Po padcu na Touru dobil obliž

Na kolesarski dirki v San Sebastianu je zmagal Nizozemec Bauke Mollema. Luka Pibernik je zasedel 106. mesto.

Objavljeno
30. julij 2016 20.24
A. V., STA
A. V., STA
San Sebastian - Nizozemski kolesar Bauke Mollema je na dirki v San Sebastianu prišel do svoje največje zmage na enodnevnih klasikah svetovne serije. Kapetan ekipe Trek Segafredo si je zmago zagotovil z odličnim kolesarjenjem na zadnjem vzponu in še boljšim spustom, na koncu je po 220 kilometrih v cilj prišel sam, in sicer s 17-sekundno prednostjo.

Drugo mesto je zasedel zmagovalec dirke leta 2014 Francoz Tony Gallopin, tretje pa Španec Alejandro Valverde, ki je samo nadaljeval tradicijo uvrstitev na stopničke dirke, na kateri je tudi že dvakrat zmagal. V 12. poskusu pa to spet ni uspelo njegovemu rojaku Joaquimu Rodriguezu, ki se je moral tokrat zadovoljiti s četrtim mestom.

"Zame je to zelo lepa dirka, na kateri sem bil že večkrat v deseterici. Vedno sem si želel na stopničke, pred dvema letoma sem bil drugi, tokrat pa mi je vendarle uspelo ugnati vse legende te dirke, zato ne bi mogel biti bolj vesel. Dobro sem se regeneriral po Touru, na katerem sem bil na dobri poti k zelo visoki uvrstitvi, a me je ustavil padec. Počutil sem se odlično, kot se je izkazalo, pa sem izbral tudi pravi trenutek za napad. Zmaga je obliž za Tour in dobra napoved za olimpijske igre," je bil po svoji sedmi zmagi v profesionalni karieri na cilju zadovoljen 29-letni zmagovalec.

Dirka se je začela odvijati pred zadnjim vzponom, ki je bil novost na dirki. Začel se je približno deset kilometrov pred ciljem, najprej je bil naklon na njem manjši, 1,5 kilometra pa so kolesarji na ozki cesti v gozdu premagovali tudi 25-odstotni naklon. Vzpon je napravil veliko selekcijo, približno 100 kolesarjev razbil na skupine, prvi je na njem napadel Kolumbijec Rigoberto Uran, sledili so poskusi Simona Yatesa, ki se je po krajšem suspenzu zaradi dopinških sumov vrnil na dirke, in Rodrigueza. A Bollema, Valverde in Gallopin so na napade znali odgovoriti, odločil pa je na koncu spust, na katerem se je najbolj izkazal Mollema. Nizozemec je nato zmago potrdil še v zaključnem, 3,4 km dolgem ravninskem delu, na katerem so njegovi zasledovalci pokazali premalo volje za zasledovanje.

Edini slovenski predstavnik Luka Pibernik je bil v vlogi pomočnika, za odmevno uvrstitev ni imel možnosti, zasedel pa je 106. mesto, zaostal je 13 minut in 26 sekund.

Dirka San Sebastian:
1. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 5:31:00
2. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) + 0:17
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) isti čas
4. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 0:22
5. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team) 0:34
6. Gianluca Brambilla (Ita/Etixx-Quick-Step)
7. Simon Yates (Vbr/Orica-BikeExchange)
8. Tom Jelte Slagter (Niz/Cannondale-Drapac)
9. Nicolas Roche (Irs/Sky) isti čas
10. Dries Devenyns (Bel/IAM Cycling) 0:37
...
106. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 13:26