Po Romandiji: Špilak po izjemnem zaključnem kronometru tik pod vrhom

Kolesar Katjuše Simon Špilak je na sklepnem kronometru zasedel drugo mesto in tam končal tudi v skupnem seštevku.

Objavljeno
03. maj 2015 17.43
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Lozana - Slovenski kolesar Simon Špilak je na sklepnem kronometru 69. dirke po Romandiji dokazal, zakaj so ga mnogi šteli med glavne kandidate za skupno zmago. V zadnji etapi ga je premagal le trikratni svetovni prvak Nemec Tony Martin. Špilak je v skupnem seštevku dirke s tem osvojil drugo mesto, zgolj za Rusom Ilnurjem Zakarinom, ki si je neulovljivo prednost privozil na včerajšnji kraljevski etapi.

Slovenski kolesar v moštvu Katjuša je bil skozi celotno dirko v stiku z vrhom, največ dela pa je opravil na sobotni etapi, ko je s petim mestom v skupnem seštevku skočil na četrtega in v boj za stopničke. Za njih se je danes pomeril s slovitim Britancem in zmagovalcem lanske ter predlanske dirke po Romandiji in zmagovalcem Toura 2013 Christopherjem Froomom ter Francozom Thibautom Pinotom.

Drugi slovenski kolesar na tej dirki Luka Mezgec je bil na današnjem kronometru 115., za zmagovalcem je zaostal dobre štiri minute, v skupnem seštevku pa je končal na 76. mestu.

Največje presenečenje dirke je bil zagotovo Špilakov moštveni kolega v Katjuši in zmagovalec Ilnur Zakarin. Kolesar, ki je bil leta 2009 zaradi dopinga za dve leti suspendiran, je imel pred zaključnim kronometrtom 19 sekund prednosti pred Slovencem, na koncu je za svojo prvo slavje na tej dirki izgubil le dve. Pa čeprav je imel danes precejšnje težave s svojim kolesom, ki ga je moral med nastopom celo zamenjati.

Z drugim mestom bo nedvomno zadovoljen tudi Špilak, ki je po tretjem mestu na dirki Pariz-Nica dosegel še en velik uspeh v tej sezoni.