Po Sloveniji: Mezgec v drugo prehiter za konkurenco (VIDEO)

Včerajšnjemu 3. mestu je kolesar Orice dodal današnjo etapno zmago, prvo letos in prvo doslej na »slovenski pentlji«.

Objavljeno
16. junij 2017 17.18
KOLESARSTVO - Dirka po Sloveniji 2017
J. P.
J. P.

Ljubljana - Potem ko je ob včerajšnjem uvodu med Koprom in Kočevjem že mešal štrene pri vrhu in ciljno črto prečkal kot tretji, je domači šprinterski as Luka Mezgec, član avstralskega moštva Orica-Scott, na današnji drugi etapi kolesarske dirke Po Sloveniji, ki je udeležence vodila po 169,9 kilometra dolgi progi s štartom in ciljem v Ljubljani, dočakal svoj trenutek in si na Slovenski cesti pred Namo visoko dvignjenih rok pokoril vso konkurenco. Zanj je bila to prva letošnja zmaga in devetnajsta v karieri.

Etapo je sicer zaznamovala sedmerica ubežnikov, med njimi je bil tudi Gorazd Per (Adria Mobil), ki si je nabrala tudi do petminutno prednost. Skupina se je redčila, naposled je v begu ostala »štiriperesna deteljica« s Perom, ki je dobil leteči cilj v Grosupljem, a jo je glavnina ujela 15 kilometrov pred ciljem. Tako bi moral zmagovalca odločiti šprint glavnine v centru metropole, ki pa so ga na izjemno spolzki cesti ob močnem nalivu preprečili številni padci. Mezgec se je do zmage dokopal s samostojnim napadom v zadnjih 800 metrih. 

Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala še Italijan Roberto Ferrari (UAE Emirates) in Avstralec Mark Renshaw (Dimension Data). Luka, ki bo konec meseca dopolnil 29 let, je z bonifikacijami oblekel tudi zeleno majico vodilnega v skupni razvrstitvi. »Ko so se kak kilometer pred koncem začeli padci, sem pohodil pedale in prednost zadržal do cilja. Hvaležen sem ekipi, ki je fantastično oddelala svoj posel,« se je v prvi izjavi za nacionalno televizijo smejalo nekdanjemu zmagovalcu etape na slovitem Giru. 

Foto: Uroš Hočevar/Delo

 

»Ko smo prišli na kroge, sem vedel, da bo zelo kaotično. To je vedela cela ekipa, postavili smo se v ospredje in nadzorovali dogajanje. Na petem položaju je dosti lažje kot na tridesetem. Ob vstopu v zadnji kilometer sem videl, da me zasledovalci dohitevajo. Vedel sem, koliko cesta dopušča, nekateri pač niso in so padli. Začutil sem, kdaj je čas za napad, in to tudi storil. Instinktivno sem se odločil napasti 800 metrov pred ciljem. V kaosu sem si rekel, da je čas, da grem. Ostal sem sam in vedel, da se tekmeci ne bodo organizirali, je bilo pa zadnjih 450 metrov kar dolgih,« je priznal zmagovalec, tudi začasni lastnik rdeče majice za najboljšega po točkah.

»Analizirali smo včerajšnjo etapo, na kateri bi lahko moč bolje uporabili. V dežju smo vedeli, kako pomembno je, da smo spredaj. Šlo je kot po maslu. Oricini kolesarji, ki so prišli sem meni v podporo, so vrhunski. Vsakdo ve, kakšna je njegova naloga, narejeni so, da gredo po ravnem hitro, da zadržijo položaj, da nadzorujejo dirko v zadnjih kilometrih, kar so dokazali tudi danes,« se je v izjavi za STA upravičeno smejalo Mezgecu. 

Dodal je: »Seveda sem bil živčen. Videl sem jih veliko po tleh, gledal sem nazaj, začeli so zavirati. Rekel sem si, da če padem, pač padem, drugi pa ne bom. Vedel sem, da je danes prišlo veliko prijateljev, zato sem več tvegal. Ko smo šli skozi Kranj in Kamnik, je bilo ob progi mnogo znanih obrazov, ki jih že dolgo nisem videl. Redko pridem domov, če pa že, zgolj za kratko. Super je, tudi če jih pozdraviš pri hitrosti 50 kilometrov na uro.« 

Foto: Uroš Hočevar/Delo

 

Od slovenskih kolesarjev je v deseterici končal še devetouvrščeni Rok Korošec (Amplatz-BMC), tik za njo Tadej Pogačar (Rog Ljubljana), 14. mesto je zasedel Jure Golčer (Adria Mobil), medtem ko je bil naš junak letošnje »italijanske pentlje« Jan Polanc (UAE Emirates) tri mesta slabši, vsi so ciljno črto prečkali v času zmagovalca. Enako kot tudi - denimo - eden od favoritov za končno zmago, Poljak Rafal Majka (Borsa-Hansgrohe). Belo majico najboljšega mladega kolesarja je zadržal član ljubljanskega Roga Žiga Jerman.

Obe dosedanji etapi slovenskega toura pa sta bili pravzaprav ogrevanje pred jutrišnji kraljevsko gorsko, ki jo bodo udeleženci začeli v Celju, končali pa po 167,7 kilometra vrtenja pedalov z zaključnim vzponom na Roglo, ki bo verjetno že ponudil tudi končnega zmagovalca 24. izvedbe dirke Po Sloveniji. Lanske zmage sicer ne brani Estonec Rein Taaramäe, ki si je majico vodilnega ravno tako oblekel na gorski etapi, tedaj s ciljem na Golteh, in je nato do konca dirke v Novem mestu ni več slekel. 

IZIDI DRUGE ETAPE

1. Luka Mezgec (Slo,Orica-Scott) 3;50:51
2. Roberto Ferrari (Ita, UAE Emirates)
3. Mark Renshaw (Avst, Dimenshion Data)
4. Alois Kankovsky (Češ, Elkow)
5. Jiri Policky (Češ, Elkow)
6. Andrea Palini (Ita, Androni-Sidermec)
7. Sonny Colbrelli (Ita, Bahrain Merida)
8. Marco Canola (Ita, Nippo-Vini Fantini)
9. Rok Korošec (Slo, Amplatz-BMC)
10. Ryan Gibbons (JA, Dimension Data)
11. Tadej Pogačar (Slo, Rog Ljubljana)
14. Jure Golčer (Slo, Adria Mobil)
17. Jan Polanc (Slo, UAE Emirates)
21. Domen Novak (Slo, Adria Mobil)
23. Izidor Penko (Slo, Rog Ljubljana) - vsi v času zmagovalca

SKUPNO (2/4)

1. Luka Mezgec 7;40:23
2. Sam Bennett (Irs, Bora Hansgrohe) + 0:04
3. Roberto Ferrari 0:08
4. Sonny Colbrelli
5. Žiga Jerman (Slo, Rog Ljubljana) - oba isti čas
6. Mark Renshaw 0:10
7. Tomaš Buchaček (Češ, Elkow) - isti čas
8. Nicola Bagiolo (Ita, Nippo-Vini Fantini) 0:11
9. Ivan Santaromita (Ita, Nippo-Vini Fantini) 0:13
10. Marco Canola 0:14
12. Rok Korošec 0:14
15. Jan Polanc
16. Tadej Pogačar
21. Domen Novak
24. Gašper Katrašnik (Slo, Adria Mobil)
29. Tilen Finkšt (Slo, Rog Ljubljana) - vsi isti čas