Po več kot petih urah odločili milimetri, Richie Porte v bolnišnici

Rigoberto Uran je bil po izjemni etapi, ki je ponudila razočaranje in srečo, najhitrejši v šprintu v Chamberyju. Konec za Porta in Thomasa.

Objavljeno
09. julij 2017 15.03
Posodobljeno
09. julij 2017 15.03
CYCLING-FRA-TDF2017-FALLS
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Chambery - Toliko presenečenj, razočaranj, grdih padcev in odličnega dirkanja etapa tritedenske dirke že dolgo ni ponudila. Končni junak v Chamberyju je bil po več kot petih urah in sedmih vzponih Rigoberto Uran, ki je v ciljnem šprintu za le milimeter ali dva premagal Warrena Barguila. 

Gorsko etapo je pričakovano zaznamoval velik pobeg, v katerem je bil tudi Primož Roglič, ki je prvi prečkal gorski cilj na Col de la Biche, za kar je prejel 20 točk v boju za pikčasto majico. Nato so ubežniki drug za drugim odpadali, tudi Roglič, v ospredju pa je na vrhu Mont du Chata ostal le še Warren Barguil.

V skupini favoritov je najprej odpadel Alberto Contador in kmalu za njim še Nairo Quintana, Fabio Aru in Richie Porte pa sta nekajkrat preizkusila Chrisa Frooma, a Britanec deluje izjemno močno. Proti vrhu vzpona je on narekoval tempo in vse spravil v težave ter s preizkušeno taktiko še enkrat odbil napade na rumeno majico, a pred kolesarji je bil še zahteven spust. 

Ta je terjal veliko žrtev - Richie Porte je narobe ocenil potek ceste, zaneslo ga je v travo in nato katapultiralo v kamniti zid, kamor je priletel z veliko hitrostjo. Hitro je bilo jasno, da je dirke zanj konec, o resnosti poškodb pa zaenkrat še ni informacij. Ob padcu je na tla spravil tudi Dana Martina, ki se je na vzponu spet peljal izjemno, Martin pa je zato izgubil več kot minuto dragocenega časa v skupnem seštevku. 

Ostale favorite je padec Porta streznil in do konca spusta so nekoliko bolj previdno vozili skozi ovinke, v zadnjih 10 kilometrih ravnine pa je šlo spet zares. Najprej je napadel Romain Bardet in ujel Barguila v ospredju, a je skupina v ozadju delovala složno in Francoza so ujeli. Sledil je šprint za zmago in že se je zdelo, da je Warren Barguil našel še zadnje atome moči po celem dnevu v begu, a je fotofiniš pokazal, da je zmago za Kolumbijo dosegel Rigoberto Uran. Froome, Bardet in Aru, ki se po odstopu Porta zdijo glavni kandidati za končno zmago, so končali z istim časom. 

»To je bil neverjeten zaključek, ni me še povsem zadelo, ker sem mislil, da mi je malo zmanjkalo in sem že zapuščal prostor, ko so mi sporočili, da sem prvi, to je bilo zelo veliko presenečenje. Ob padcu Porta in Martina se mi je polomil menjalnik, ko sem zadel v njuna kolesa, zato je bilo težko brez prestav voziti do konca etape, želel sem le omiliti izgube, nisem razmišljal o zmagi, zato me je ta zmaga tako presenetila. V skupnem seštevku sem ogromno pridobil, Tour pa se je šele dobro začel,« je pred podelitvijo okoliščine prve zmage na dirki po Franciji obrazložil Uran.

Žrtve devete etape

Deveta etapa je bila v knjigah vseh kolesarjev podčrtana kot ena ključnih na letošnji dirki po Franciji, terjala pa je tri žrtve, še preden se je dirkanje sploh začelo na polno. Na spustu s Col de la Biche je na ozki in spolzki cesti padel drugouvrščeni Geraint Thomas. Sprva ni izgledalo, da je Thomas utrpel hujšo poškodbo, nekaj minut kasneje pa so iz ekipe Sky sporočili, da je za Thomasa Toura konec, ker je zlomil ključnico.

Še huje je na zadnjem spustu padel Richie Porte. V enem od ovinkov ga je odneslo s ceste in ko je poizkušal priti nazaj na cesto, ga je katapultiralo v kamniti zid, kamor je priletel z veliko hitrostjo. Ob tem je na tla spravil tudi Dana Martina, a se je Irec hitro pobral, ob prvem pogledu na Porta pa je bilo jasno, da je njegovega Toura konec. Vodja ekipe BMC je ohranil zavest, kasneje so mu zdravniki namestili opornico za vrat in ga z nosili odnesli v rešilec in le upamo lahko, da bo z njim vse v redu. Njegovega boja za rumeno majico pa je nedvomno konec. 

Nekaj minut kasneje je tudi Bora Hansgrohe sporočila, da je njihov adut Rafal Majka v resnih težavah po padcu na istem spustu. Ozke ceste in zelo dolg spust sicer še nista terjala odstopa Rafala Majke, ki pa bo težko prišel do cilja izredno zahtevne etape s kar tremi vzponi ekstra kategorije. Kolesarji so trenutno na poti proti Mont du Chatu, ki bo zadnja ovira na današnji poti za kolesarje.

Nekaj zmede je okrog stanja Jesusa Herrade, enega glavnih pomočnikov Naira Quintane, saj je radio dirke najprej poročal, da je Herrada odstopil, kasneje pa, da je Herrada spet v pelotonu, potrditve pa trenutno še ni. V velikih težavah je tudi francoski prvak Arnaud Demare, ki je pred koncem tedna v gorah zbolel. Že včeraj je komajda še ujel časovno zaporo, danes pa njegova obzorja izgledajo še mnogo bolj temna, saj je že na vrhu Grand Colombierja zaostajal več kot 35 minut. Zaenkrat naj bi ob sebi še imel dva pomočnika, a če bodo v ekipi FDJ spoznali, da je bitka s časovno zaporo za Demara izgubljena, ga bodo pustili samega v ozadju in boj za zeleno majico, v katerem je Demaru kazalo dobro, bo na klavrn način končan. 

Na začetku etape je grdo na tleh pristal v soboto odlični Robert Gesink, ki je poizkusil nadaljevati, a tokrat ni šlo in tudi zanj se je Tour končal predčasno z razočaranjem. Gesink bi bil ob Rogliču in Bennettu v zadnjem tednu dirke močan adut nizozemskega Lotta v gorah.