Polanc je v modri majici tri dni zelo užival

Giro d'Italia: po 8. etapi je najboljši hribolazec z etapno zmago postal Španec Intxausti, Contador dobro prestal test.

Objavljeno
17. maj 2015 01.08
Italy Giro Cycling
V. D., šport
V. D., šport
Campitello Matese – Jan Polanc je po treh dneh na Giru ostal brez modre majice. Pravi, da zaradi tega ni žalosten. »Še več, v minulih dveh dneh sem zelo užival v majici,« je v prvem tednu Gira najboljši kolesar Lampreja povedal o občutkih, ko je prikolesaril v cilj 8. etape, v kateri je njegovo majico oblekel zmagovalec, Španec Beñat Intxausti.

V beg se je podal, ker je bil v začetku etape peklensko hud ritem. Povrhu pa je imel tudi svojega kapetana v ospredju. Prva ura sobotnega dirkanja je bila neverjetno hitra. Navzlic vetru in dežju je bila povprečna hitrost kar 46,9 km/h. Po številnih skokih se je ubežna skupina dvanajstih kolesarjev le zbrala na 58. kilometru – po akciji Nizozemca Stevena Kruijswijka (Lotto). Ker se je beg zgodil na polovici vzpona na prvi gorski cilj, so bili v skupini sami hribolazci – Carlos Betancur (Ag2r), Ilnur Zakarin (Katjuša), Franco Pellizotti (Androni), Sebastien Reichenbach (IAM), Kristof Vandewalle (Trek), Przemyslaw Niemiec (Lampre) in Tom Danielson (Cannondale). Prikolesarili so si 9 minut prednosti, tako da je bil na sredini etape v namišljeni rožnati majici Niemiec. »Bilo je lepo kolesariti v namišljeni majici vodilnega,« je po koncu povedal Poljak, ki pa je v cilj prikolesaril tri minute za Polancem ...

Junak dneva Intxausti je že na štartu v La Spezii spoznal, da mu trasa ne ustreza. Zato se je osredotočil na etapno zmago. Ker je včeraj prvo željo zmagovalec treh etap rožnate dirke izpolnil, je zdaj na vrsti druga – modra majica najboljšega hribolazca. V osmi etapi je zbral 39 točk, 20 več od prvega zasledovalca in 24 od Polanca. Želi pa si seveda najboljši Giro. Pred dvema letoma je zmagal v etapi in 24 ur nosil rožnato majico. Lani je zmagal v etapi v Ivrei. »Cilje si bom postavljal iz dneva v dan. Dirka je še dolga in izjemno težka,« razmišlja o nadaljevanju 29-letni Bask iz Zornotze oz. Amorebieta-Echana.

Alberto Contador se je drugi dan kolesarjenja s poškodovano ramo počutil bolje, kar se je videlo tudi na letečem cilju, kjer je pridobil dve sekundi bonifikacije. »Prva ura je bila neverjetno hitra, dokler ni prišlo do pobega. Zadnji klanec ni bil strm, a so ga težkega naredili Portejevi in Arujevi pomočniki. Zame je bila sobota odločilen test za nadaljevanje dirke. Vesel sem, da sem ga dobro prestal. Čas je na moji strani. Lahko rečem, da se je Giro zame šele začel,« je bil zelo zadovoljen španski matador, ki tekmecem v osmi etapi ni dal niti centimetra. Njegova ekipa dobro deluje, čeprav se je na prvem spustu na deževni cesti prepolovila. Nato se je zbrala in nadzorovala priprave Aruja in Porteja za napad. »El Pistolero« je odgovoril na vse poskuse.

Današnja deveta, sicer visoko hribovska etapa ima tri gorske cilje – na Monte Terminio ter prelaza Molella in Serra. Prvi klanec je zelo dolg (20 km), drugi na Molello (8,4 km) najbolj strm (12 %), pravo selekcijo med favoriti pa je pričakovati na zadnjem, saj je do cilja nato še 12 km. Prelaz Serra je dolg 5,4 km, povprečni nagib je 6,1 %, največji 12 %. Idealen torej za napade Contadorja in še zlasti Aruja. Sicer pa bo to spet dan za ubežno skupino. Morda bo v njej tudi Polanc.