Poznavalci menijo, da Golčerju med favoriti kaže najbolje

V vožnji na kronometer je v Ljubljani rumeno majico oblekel Rus Ovečkin, danes kolesarski ognjemet v Kočevju.

Objavljeno
19. junij 2015 00.49
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – V uverturi dirke Po Sloveniji, na 8,8 km dolgi vožnji na kronometer v središču Ljubljane, je imel najmočnejše noge Rus Artem Ovečkin, član moštva konkurence Procontinental Rusvelo. Od Italijana Diega Uliisija (Lampre) in Slovenca Jureta Golčerja (Felbermayr), sicer najboljšima med kandidati za končno zmago, je bil hitrejši za dve oziroma sedem sekund.

Preostali štirje – Jan Polanc (Lampre), Primož Roglič (Adria Mobil), Mikel Nieve (Sky) in Jani Brajkovič (UHC) – so zaostali od 12 do 23 sekund. »Ura resnice« je razgrnila seznam favoritov, ni pa odgovorila na vsa vprašanja. Najbolj se je enega najboljših kronometrskih nastopov v karieri razveselil Golčer (na fotografiji), ki je po mnenju slovenskih poznavalcev tudi prvi favorit za skupno zmago. Pravijo, da se ga bodo tekmeci v njegovem domačem kraju – Treh kraljih – težko znebili, čeprav ne slovi kot kolesar za dolge klance. Golčer je bil vidno zadovoljen, a tako kot vedno zadržan in redkobeseden. »Če so me noge tako dobro nesle v vožnji na čas, potem bo očitno v njih dovolj moči tudi za kraljevsko etapo,« je 37-letni Štajerec odgovoril na vprašanje, ali je pripravljen za tretjo zmago, in dodal, da ima sicer majhno, a dobro ekipo. V moštvu Felbermayr je namreč samo pet kolesarjev, Golčer pa v hribovski etapi lahko računa le na Matijo Kvasino, ki je bil v prvi preizkušnji zelo soliden. Prav majhnost ekipe utegne biti za prvega moža avstrijskega moštva največja težava. Pa ne samo na Treh kraljih, ampak tudi na današnji etapi od Škofje Loke do Kočevja čez Strmo reber, ki je zahteven klanec. Pričakovati je pravi kolesarski ognjemet oziroma da bodo njegovi zasledovalci napadli z vsemi razpoložljivimi močmi. Še zlasti Jani Brajkovič, ki mu v vožnji na čas ni šlo. Zasedel je 49. mesto, 23 sekund zaostanka pa za tako dobrega kolesarja seveda ni veliko. Belokranjec je bil na koncu presenečen nad izidom. Merilec moči oziroma vatmeter mu je kazal, da je pedala v povprečju vrtel s 400 vati moči (7,1 na kg). »Glede na zaostanek je zagotovo kaj narobe z merilcem. Drugače si ne znam razlagati neskladnosti med števcem in zaostankom. Kakorkoli že, za slovensko dirko sem dobro pripravljen, predvsem pa vrhunsko motiviran,« je prvi mož ameriškega moštva UnitedHealthcare in zadnji Slovenec, ki je zmagal na največji domači dirki, komentiral nič kaj prijetno malo »uro resnice«.

Ulissi prvi med favoriti

Ker se Ovečkin, ki je sicer soliden hribolazec, pripravlja za vožnjo na čas na ruskem prvenstvu, nima večjih ambicij v skupnem seštevku. Zelo zadovoljen bo, če bo v Kočevju spet oblekel majico vodilnega. Diego Ullisi je med favoriti na prvem mestu. Pred Golčerjem ima sedem, pred Polancem dvanajst, pred Rogličem trinajst in pred Nievejem 16 sekund naskoka. Italijan je, kot je poudaril Golčer, vedno dober, vprašanje je le, ali je motiviran. V ciljni areni na Kongresnem trgu v Ljubljani ni bil videti preveč vznemirjen, ker je ostal le na tretji zmagovalni stopnički. »Pravzaprav niti ne vem, koliko sem dejansko pripravljen. Kronometer je bil zame malce čuden, odgovor pa bom dobil v sobotni etapi. Zmagal bi seveda zelo rad, vendar pa to ni moj glavni cilj. Prednost dajem dobri pripravi za državno prvenstvo,« je razmišljal Ulissi po prvem preizkusu forme po Giru.

Kapetansko mesto prvega moža bo zmagovalec slovenske dirke pred štirimi leti brez pomisleka prepustil Janu Polancu, če se bo ta izkazal za močnejšega. Gorenjec v modro-vijoličastem dresu Lampreja je bil v vožnji na čas zelo dober. Pravzaprav najboljši, odkar kolesari po ljubljanski trasi. Majhen zaostanek je zanj potrditev, da se je po Giru regeneriral veliko bolje kot lani, ko je zaostal 38 sekund. Obenem je to tudi najboljši motiv, da gre v boj za zmago.

Cilj druge etape v Kočevju

Danes bo na sporedu etapa od Škofje Loke do Kočevja (182 km). Štart bo ob 12.15, karavana pa bo nato kolesarila skozi Medvode (12.34), Ljubljano (12.55) in Ig (leteči cilj bo ob 13.10) na Golo (gorski cilj bo okrog 13.15). V Ribnici bodo kolesarji približno ob 14. uri, prvič v Kočevju pa ob 14.25. V Osilnici, kjer se začne vzpon na Strmo reber, bodo ob 15.30, cilj etape pa bo v Kočevju okoli 16.30.