Priložnosti bo v novi ekipi dovolj

Matej Mohorič optimističen po prestopu k Bahrainu, kjer bo združil moči z Milanom Erženom in Gorazdom Štangljem.

Objavljeno
12. november 2017 23.31
Matej Mohorič. Olimpijska reprezentanca Slovenije, Koper, 22. julij 2016 [Matej Mohorič,Olimpijska reprezentanca Slovenije,Rio 2016,portreti]
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Ljubljana – S priznanjem za posebne dosežke kolesarske zveze na Ljubljanskem gradu je Matej Mohorič sklenil zanj najboljšo sezono doslej. Z etapno zmago na Vuelti je vnovič pokazal nesporen talent, še pred uspehom v Španiji se je dogovoril tudi za prestop k Bahrain Meridi, kjer bo spet združil moči z Milanom Erženom.

Kar težko je verjeti, da je Mohorič star šele 23 let, pa ima za seboj že štiri sezone na najvišjem nivoju. Zmagi v sedmi etapi Vuelte je ob koncu sezone dodal še zmago na dirki prve kategorije v Hong Kongu in odlično šesto mesto v skupnem seštevku dirke po Hainanu, kjer je zaključil zelo naporno leto 2017. Mohorič je na dirkah prevozil več kot 15.500 kilometrov v 95 dneh, kar je največ med vsemi profesionalnimi kolesarji. »Po vrnitvi s Kitajske sem imel dobra dva tedna dolgo obdobje brez treninga, ob koncu novembra pa bom začel s fitnesom, kolesom in pohodi spet nabirati kondicijo,« pravi Mohorič, ki premor preživlja v domovini, nato se bo vrnil v Monako, kjer so vremenske razmere tudi pozimi naklonjene kolesarjem.

Naslednja sezona bo za Mohoriča posebna, saj bo še četrtič v karieri zamenjal sredino in se pridružil Bahrain Meridi: »Pogovarjati smo se začeli med Girom, avgusta pa smo se dogovorili in podpisali pogodbo. Tudi če bi jo podpisal po Vuelti, ne bi bilo kaj dosti drugače, saj sem že prej pokazal svojo vrednost kot kolesar. Za Bahrain sem se odločil v prvi vrsti zaradi Milana Eržena, s katerim sodelujem že od mladincev in ki stoji za ekipo. Z njim vedno dobro sodelujem in zato se veselim naslednjega leta.« Spoznavni kamp ekipe se je prekrival z dirko v Hong Kongu, zato Podbličana ni bilo zraven, z novimi ekipnimi kolegi se bodo prvič srečali na začetku decembra, ko bodo na Hvaru opravili desetdnevne priprave.

S prvo zmago na dirkah svetovne serije je Mohorič naredil nov korak proti kolesarskemu vrhu, a poudarja, da se kaj dosti ni spremenilo: »Vedno sem verjel v trdo delo in zaupal, da se bo slej kot prej obrestovalo. Nenazadnje sem še vedno star le 23 let in večina mojih vrstnikov šele prihaja med profesionalce, zato se mi nikamor ne mudi.« Najboljša leta zanj še prihajajo, ciljev pa Mohoriču ne manjka. Nenazadnje še vedno ni povsem jasno, kakšen tip kolesarja bo postal, odlikuje se prav z raznovrstnostjo in odlično tehniko, na spustih mu je kos le malokdo.

Tekmovalnega koledarja za naslednje leto še nima, so pa z vodstvom ekipe že sestavili okostje sezone. »Pogovarjali smo se o dirki po Italiji, z Girom kot glavnim ciljem prvega dela sezone bi bil zelo zadovoljen. Pred tem me najbrž čaka dirka v Abu Dabiju februarja, marca Pariz Nica ali Tirreno – Adriatico, potem pa še klasike v Ardenih,« pravi Mohorič, ki ima še eno veliko željo: »Rad bi odpeljal Paris – Roubaix, že med mladinci sem ga nekajkrat preizkusil, kocke so mi bile zelo všeč. Ne vem še, če se bodo v ekipi strinjali s tem, a bi rad vsaj enkrat preizkusil severni pekel tudi med člani.« Priložnosti za dokazovanje bo imel novi adut Bahrain Meride dovolj, Gorazd Štangelj in Milan Eržen pa dobro vesta, kako dober je ob pravem vodstvu lahko »Superman« iz Podblice.