Primož Roglič svetovni podprvak v kronometru!

Na kolesarskem SP se je izkazal tudi drugi slovenski predstavnik Jan Tratnik, ki je ujel deseterico. Prvak Tom Dumoulin.

Objavljeno
20. september 2017 16.04
Posodobljeno
20. september 2017 16.04
CYCLING-WORLD/
J. P.
J. P.

Bergen - Po vseh slovenskih športnih podvigih zadnjih tednov se izjemnega, zgodovinskega dosežka veseli tudi slovensko kolesarstvo. Primož Roglič, ki je na svetovnem prvenstvu v Bergnu veljal za enega od resnih kandidatov za najvišja mesta v posamičnem kronometru, je danes upravičil vlogo in se veselil srebrnega odličja, predse pa moral spustiti zgolj Toma Dumoulina, ki so ga na vrh že pred štartom postavljale tudi stavnice. Nizozemec je imel v cilju skoraj minuto zaloge pred 27-letnim Zasavčanom, za katerim je izvrstna sezona, v kateri se je veselil tudi zgodovinske etapne zmage na Touru.

Roglič je tako postal drugi Slovenec doslej s kolajno s svetovnih prvenstev, pred njim se je to posrečilo zgolj Andreju Hauptmanu, ki je bil bronast na cestni preizkušnji leta 2001 v Lizboni. Danes se je na 31-kilometrski progi s spektakularnim zaključnim vzponom na Fløyen brona veselil Britanec Chris Froome, ki si je letos konkurenco pokoril tako na Touru kot na Vuelti. Branilec šampionske lovorike, Nemec Tony Martin, je bil daleč od ponovitve podviga, saj je deseterico ujel za rep, na devetem mestu pa za zgolj štiri sekunde ugnal drugega slovenskega predstavnika Jana Tratnika, ki je nekaj časa vodil, nato dolgo držal drugo mesto, naposled pa so za njim zaostali tudi nekateri favoriti, ki so nastopili med zadnjimi, denimo Bob Jungels, Jonathan Castoviejo, Ilnur Zakarin in Tejay van Garderen.

Primož Roglič se je preizkušnje taktično lotil odlično, saj jo je začel in končal najhtreje, vmes pa brez težav držal stik z najhitrejšimi. Tako je imel na prvem merjenju vmesnega časa najboljše izhodišče, nato dolgo poplesaval med sedmim in desetim mestom, na ciljnem vzponu s povprečnim naklonom 9,1 % pa pohodil stopalko za plin, švignil mimo večine tekmecev pred seboj in imel v zadnjem sektorju celo boljši čas kot zmagovalec, sicer 26-letni član Sunweba, ki pa si je pred tem nabral več kot minutno zalogo in je dirko, v kateri je veljal za prvega favorita, rutinirano pospravil pod streho. Tokratni kronometer je bil prelomen tudi v tem, da so imeli tekmovalci, ki jih je močil tudi dež, prvič doslej možnost menjave kolesa.

Tom Dummoulin je bil razred zase. Foto: Cornelius Poppe/Reuters.


POTEK DIRKE

Večina glavnih favoritov za odličja, tudi prvi slovenski kandidat Primož Roglič, se je na progo podala med zadnjimi. Med tistimi, ki so svoj nastop opravili že mnogo prej, pa je bil tudi Jan Tratnik, ki se je na 31-kilometrsko progo pognal hitro in odločno, kar se je poznalo tudi na času, saj je uro in pol vodil, nato pa dolgo zaostajal zgolj za Nizozemcem Wilcom Keldermanom. V cilju ju je ločilo devet sekund, medtem ko je že tretjeuvrščeni Ukrajinec Andrej Grivko zaostal mnogo več, debelih 40 sekund.

Ko je Roglič odrinil na stezo in v lov za kolajno, sta bila Kelderman in Tratnik še naprej na čelu uvrščenih, tik za tem pa je bil od obeh hitrejši Portugalec Nelson Oliveira, ki je Nizozemca za seboj pustil za slabih šest sekund. Italijan Gianni Moscon se mu je približal na manj kot sekundo, s čimer je 27-letnega Slovenca, ki je bil v majici moštva CCC Sprandi Polkowice, ki jo bo nosil tudi v prihodnji sezoni, pred dnevi v Bergnu že osmi v ekipni vožnji na čas, izrinil z zmagovalnega odra.

Pri prvem od petih merjenj vmesnega časa je Primož Roglič dokazal, da misli še kako resno, saj je vodil, Nizozemec Tom Dumoulin, ki je na sravnicah kotiral najvišje, je za njim zamujal slabe tri sekunde. Pri drugem merjenju so bila razmerja pri vrhu že precej prevetrena, saj je vsa konkurenca gledala v hrbet Dumoulinu, ki je imel pred prvim izzivalcem, Avstralcem Rohanom Dennisom, debelih deset sekund naskoka, priljubljeni Zasavčan pa je bil na šestem mestu slabih dvajset sekund zadaj.

Tudi v nadaljevanju je Nizozemec držal prednost in jo še plemenitil, tako je bil pri četrtem merjenju že debele pol minute pred konkurenco, se je pa za njegovim hrbtom vnel srdit boj za preostali dve mesti na zmagovalnem odru, v katerega se je pričakovano vmešal tudi Roglič, ki je bil časovno skorajda poravnan s slovitim Britancem Chrisom Froomom, ves čas pa je kolesaril v najboljši deseterici. Ob zadnjem vmesnem času je bil deveti, za stopničkami je tedaj zaostajal malce več kot 20 sekund.

Hitri Slovenec, ki si kruh služi pri ekipi LottoNL-Jumbo, je na zadnjem vzponu ogromno pridobil in dotlej vodilnega Portugalca Oliveiro, za katerim je še tri krilometre prej zaostajal, prehitel za več kot pol minute. Tudi za večino drugih favoritov je bil čas nekdanjega smučarskega skakalca nedosegljiv, naposled sta za njim zaostala tudi Chris Froome, ki se je moral zadovoljiti z bronom, in padli branilec lovorike Tony Martin. Edini, ki je bil za Rogliča prehiter, je bil prvi favorit Tom Dumoulin, ki je vozil svojo dirko in ciljno črto prečkal skoraj minuto hitreje kot Slovenec. Jan Tratnik je končal na prav tako odličnem desetem mestu.

REZULTATI KRONOMETRA

1. Tom Dumoulin (Niz) 44:41,00
2. Primož Roglič (Slo) + 57,79
3. Chris Froome (VB) 1:21,25
4. Nelson Oliveira (Por) 1:28,52
5. Vasil Kirijenka (Blr) 1:28,75
6. Gianni Moscon (Ita) 1:29,49
7. Wilco Kelderman (Niz) 1:34,33
8. Rohan Dennis (Avst) 1:37,39
9. Tony Martin (Nem) 1:39,88
10. Jan Tratnik (Slo) 1:43,45