Primož Roglič zmagovalec dirke Po Algarveju

Slovenski kolesar je na tronu nasledil Gerainta Thomasa, ki je bil na Portugalskem najboljši minuli dve leti.

Objavljeno
19. februar 2017 18.59
Maraton Franja kronometer Primož Roglič
J. P.
J. P.

Malhão - Slovenski kolesar Primož Roglič, član moštva LottoNL-Jumbo, je veliki zmagovalec portugalske dirke Po Algarveju. Rumeno majico vodilnega je oblekel po predvčerajšnji tretji etapi, na današnji zadnji na 179,2 dolgi progi med Louléjem in Malhãom pa jo je obdržal s petim mestom in 16 sekundami zaostanka za danes najhitrejšim domačim tekmovalcem Amarom Manuelom Antunesom (W52/FC Porto). Ker je bil Rogličev prvi zasledovalec v skupni razvrstitvi, nekdanji svetovni prvak na cestni dirki, Poljak Michal Kwiatkowski (Sky), danes le sekundo hitrejši, slovenskemu prvaku v vožnji na čas končne lovorike ni mogel več odvzeti.

Za Rogliča je bila to tretja zmaga na večdnevnih dirkah doslej, pred tem si je konkurenco pokoril na predlanskih preizkušnjah Po Azerbajdžanu in Po Sloveniji, tedaj še v majici Adrie Mobila. Danes je 27-letni Kisovčan rumeno majico zadržal v zelo zahtevni etapi s petimi kategoriziranimi vzponi s ciljnim z naklonom tudi do 9,6 %, po kateri je Kwiatkowskega zadržal na 22 sekundah razlike in v 43. izvedbi portugalske dirke na tronu nasledil Britanca Gerainta Thomasa, ki je bil najprepričljivejši v minulih dveh letih. Drugi slovenski predstavnik Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil danes osemnajsti z 49 sekundami zaostanka.

Dirka Po Algarveju sicer sodi med preizkušnje evropske serije z oznako »ekstra kategorija«, kar je druga najvišja kategorizirana raven pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI), zgolj pod svetovno serijo. Roglič je na Portugalskem nase opozoril že lani s končnim petim mestom, letos pa odlično pripravljenost že dokazal v začetku februarja z etapnim tretjim in petim mestom na dirki Po Valencii. V Algarveju je te dni poleg skupnega zmagoslavja v posameznih etapah vpisal še drugo, tretje in peto mesto, na seznamu najboljših v generalni razvrstitvi pa se je postavil ob bok mnogim kolesarskim velikanom, ki so tu zmagovali v preteklosti, denimo Albertu Contadorju, Tonyju Martinu in Richieju Porteju. Zdaj nekdanjega smučarskega skakalca po nekaj dneh počitka čaka nastop na sloviti enodnevni dirki Strade Bianche 4. marca, štiri dni pozneje se bo pridružil tudi udeležencem etapne preizkušnje od Tirenskega do Jadranskega morja.

IZIDI PETE ETAPE

1. Amaro Manuel Antunes (Por, W52/FC Porto) 4;29:28
2. Vicente Garcia de Mateos (Špa, Louletano-Hospital de Loule) + 0:12
3. Tiejs Benoot (Bel, Lotto Soudal) - isti čas
4. Michal Kwiatkowski (Pol, Sky) 0:15
5. Primož Roglič (Slo, LottoNL-Jumbo) 0:16
18. Simon Špilak (Slo, Katjuša-Alpecin) 0:49

KONČNI VRSTNI RED (5/5)

1. Primož Roglič 19;04:03
2. Michal Kwiatkowski 0:22
3. Tony Gallopin (Fra, Lotto Soudal) 0:55
4. Luis Leon Sanchez (Špa, Astana) 0:59
5. Amaro Manuel Antunes 1:29
... Simon Špilak ...