Primožev Galibier za v učbenike

Primož Čerin je podal svoje mnenje o razpletu dirke po Franciji in odličnem Primožu Rogliču.

Objavljeno
24. julij 2017 00.24
Slovenija, Ljubljana, 08.Junij2012, Portret Primož Čerin. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Primož Čerin
Primož Čerin

Spremljali smo najbolj zanimiv Tour v zadnjih 15 letih, tudi trasa je bila zasnovana tako, da do večjih razlik ni moglo priti, odločale so manjše napake. Chris Froome se je na dirko pripravil drugače kot v prejšnjih letih, na kronometru je naredil razliko, a je v drugem in tretjem tednu v gorah popuščal, letos je bil ranljiv.

Veliko zaslug za zmago ima močna ekipa Sky, v kateri vsak ve, kakšna je njegova naloga v boju za rumeno. Res je tudi, da so bili v gorah vsi favoriti na zelo podobni ravni in do večjih razlik tako ali tako ne bi prišlo, vsakdo je napravil nekaj napak, Froome vnovič najmanj. Tudi vožnje Primoža Rogliča so bile fenomenalne, takšnega talenta najbrž še nismo imeli in kdove, če bo v prihodnje še kakšen. Toliko, kot se je Primož v petih letih naučil o kolesarstvu, ki je neverjetno kompleksen šport, je naravnost fascinantno, napak je bilo zelo malo. Vožnja na Galibierju bi morala biti v vseh kolesarskih učbenikih, saj je Primož perfektno tempiral ritem in odpeljal natanko tako, kot je potrebno za zmago na eni najtežjih etap dirke.

Škoda je težav na kronometru, a je z moderno tehnologijo žal tako, da se več stvari lahko pokvari ravno v najbolj nepravem trenutku. Najbrž tudi mehanik ni najbolje opravil svojega dela in kolesa ni dobro pregledal, zato se bo moral Primož za nadaljevanje na takšnem nivoju obdati z ljudmi, ki bodo poskrbeli le zanj in za njegovo tehniko, tako kot je to urejeno pri največjih šampionih, potem se takšne napake najbrž ne bodo dogajale. Škoda je, da Primož ni bil nič kriv, a je ostal brez možnosti za zmago.