Prireditelji Gira predstavili progo za leto 2015

Prireditelji dirke Po Italiji so predstavili potek prestižne preizkušnje, ki ne bo tako zahtevna kot doslej.

Objavljeno
06. oktober 2014 20.23
Italy Giro 2015 Route
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Milano - Prireditelji dirke Po Italiji so predstavili progo za prihodnje leto. Udeležence tokrat čaka nekoliko lažja preizkušnja, zato vodilni ne izključujejo možnosti, da bi zmagovalec Gira lahko slavil tudi na kasnejši dirki Po Franciji.

Giro se bo začel 9. maja v Liguriji in končal 31. maja v Milanu, po besedah prirediteljev pa bodo za končno etapo ključne 15., 16., 19. in 20. etapa.

Udeleženci Gira bodo morali opraviti s petimi gorskimi etapami (letos jih je bilo na sporedu šest, op. p.), sedmimi ravninskimi, posamičnim kronometrom in ekipno vožnjo na čas.

Kot je pojasnil direktor dirke Po Italiji, Mauro Vegni, bo imel zmagovalec Gira zaradi lažje proge realne možnosti za zmago na Touru, ki bo potekal med 4. in 26. julijem.

»Glede na to, koliko truda smo vložili v čas za okrevanje in transport, je zmaga na Giru in Touru možna. Začeli bomo z moštvenim kronometrom, nadaljevali pa z dvema etapama, ki nista pisani za hitre kolesarje. Tretja etapa bi že lahko premešala vrstni red,« je povedal direktor dirke Mauro Vegni.

Zadnji kolesar, ki je dobil tako Giro kot Tour, je bil italijan Marco Pantani leta 1998. Strokovnjaki ocenjujejo, da imata največ možnosti za ponovitev tega dosežka trikratni zmagovalec Toura Alberto Contador in letošnji zmagovalec te dirke, Italijan Vincenzo Nibali.