Prva rožnata majica Nizozemki van Vleutnovi

Zmagovalka prologa v Ljubljani tako spektakularnega začetka še ni doživela. Najboljša Slovenka je bila Polona Batagelj.

Objavljeno
04. julij 2015 00.58
Giro Rosa
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Prolog rožnatega Gira v središču Ljubljane je bil spektakel, kakršnega se ne bi sramovali niti na slovitem Tour de France. Tako po mestni kulisi, izjemnem štartnem mestu in cilju na Kongresnem trgu, kot tudi vrhunsko pripravljenem uvodu v devetdnevno dirko. Razlika je bila le v številu gledalcev.

Slovenija pač ni Nizozemska, Francija, Belgija ali Italija, da bi se ob progi trlo ljudi, a se prebuja. To je navsezadnje gostovanje največje ženske predstave z vsemi najboljšimi kolesarkami sveta. Medtem ko je bilo na predstavitvi ekip v Ljubljani v četrtek zvečer kakšnih 1500 gledalcev, jih je bilo denimo na uvodnem dejanju na Touru v Utrechtu z Albertom Contadorjem, Vincenzom Nibalijem, Chrisom Froomom in drugimi superzvezdniki športa na dveh kolesih na Nizozemskem več kot 20.000. Na ljubljanskem prologu ob Slovenski cesti si je vrhunsko predstavo najboljših deklet ogledalo nekaj tisoč radovednežev. Mnogi so bili zadržani, a nič ne de. Drugič bo bolje. Kolesarske profesionalke – od zmagovalke prologa, Nizozemke Annemiek van Vleuten, prve favoritinje Pauline Ferrand-Prevot do Polone Batagelj, najboljše Slovenke –, so bil navdušene nad vsem. Van Vleutnova je na primer dejala, da tako spektakularnega začetka še ni doživela. Z njo se je strinjala tudi prva dama BTC Cityja Eugenia Bujak.

Povprečna hitrost skoraj 50 km/h

»Trasa je bila s štirimi 180-stopinjskimi zavoji tehnično veliko bolj zahtevna, kot je izgledalo. Na vsakem je bilo treba zmanjšati hitrost na minimum, nato pa silovito pospešiti. Hitro izgubiš ne samo desetinke, ampak tudi cele sekunde. Šteli so najmanjši detajli,« je opisala prolog nizozemska specialistka za kratke, a zelo napete vožnje na kronometer, kar prologi tudi so. O tem, kako je kolesarila, pa najbolje pove povprečje na 2,28 km dolgi progi: 48,672 km/h. Dvaintridesetletnica iz okolice Utrechta, sicer članica ekipe Bigla, je izpeljala najbolj natančne zavoje, drugouvrščeno tekmico iz najboljše ekipe sveta Rabo-Liv, rojakinjo Lucindo Brand, pa je prehitela za devet desetink sekunde.

Bujakova najboljša iz BTC Cityja

Z rožnato majico je pravzaprav že v uvodu izpolnila svoj cilj. »Sem specialistka za klasične enodnevne dirke, zato v skupnem seštevku nimam nobenih možnosti. V celoti sem se osredotočila na prolog, od kamniške etape pa bom svoje cilje prirejala dnevnim izzivom. Tako kot lani, ko sem za en dan oblekla prestižno majico,« je povedala o nadaljevanju Gira nadvse zgovorna in simpatična Nizozemka.

Andrej Hauptman, ki bo dva dni vodil ekipo BTC City Ljubljana, je bil z nastopom edine slovenske profesionalne ekipe zadovoljen. Najboljša je bil Poljakinja Bujakova, prva Slovenka pa Polona Batagelj. Njuni uvrstitvi na 30. oziroma 45. mesto niti nista tako pomembni, ker pač nista specialistki za prologe. Veliko bolj zadihana od Batageljeve je bila Bujakova. »Kratek kronometer mi ne ustreza, zato sem tudi tako izmučena. Že danes bo bolje, ko bo na sporedu prva etapa,« se je pridušala Bujakova. Enako je razmišljala tudi Batageljeva. »Nisem dovolj eksplozivna v nogah za kratko dirkanje. Zato sem s svojim nastopom zadovoljna,« Batageljeva z nestrpnostjo pričakuje nadaljevanje dirke, kjer bo lahko pokazala svoje vrline. Prepričana je, da bolje ne bi mogla biti pripravljena, kot je. Bolj kot z rezultatom pa je bila navdušena nad sprejemom v Ljubljani.