Quintana poskusil, Froome ubranil rumeno majico

Tour: tretje zaporedno zmagoslavje domačinov, tokrat s Thibautom Pinotom v glavni vlogi na Alpe d'Huezu.

Objavljeno
25. julij 2015 21.04
V. D., šport
V. D., šport
Alpe d'Huez – Nairo Quintana se je v zadnji alpski poskočnici letošnjega Toura prebudil, vendar pa mu na 13,2 km dolgem klancu na Alpe d'Huezu ni uspelo več, kot da je prepolovil razliko. Chris Froome je, tako kot od 10. etape naprej, v strogo določenem oziroma vodenem ritmu iz avtomobila Skya držal zmagoviti ritem, ki ga tudi Kolumbijčeva pospeševanja niso mogla streti.

Froome je tako ohranil rumeno majico, ki jo je nosil od šeste, skupno pa kar 16 etap. »Veliko stvari mi je šlo skozi glavo na tem zadnjem vzponu. Na trenutke sem pomislil, da sem v nevarnosti, a so bili ob meni moji zvesti pomočniki, Richie Porte prav do konca. Na zadnjem klancu sem bil na robu zmogljivosti, čeprav je bila etapa dolga le 110 km, sem imel občutek, da jih je 300,« je po najtežji etapi v karieri povedal 30-letni Kenijec z britanskim potnim listom, ki ga iz tirnic niso vrgli niti številni žvižgi, nespodobne geste in zmerjanja francoskih navijačev.

Quintana je po lastnem prepričanju naredil vse, kar je bilo v njegovi koči. Rumeno majico sta z Alejandrom Valverdejem napadla že na prelazu Croix de Fer, vendar se jima ni uspelo odlepiti. Na Alpe d'Huezu jima očitno zelo utrujeni Froome ni sledil. »Načrt A je bil napad na prvem klancu, načrt B pa na drugem. Žal ni bilo dovolj za skupno zmago, ki sem jo izgubil že v prvem tednu,« je komentiral edini resni napad na rumeno majico na celi dirki 25-letni Kolumbijec, ki je s Tourom na splošno zadovoljen. Pravi, da gre navzgor. Predlani je na 2. mestu za Froomom zaostajal za 4:20 minute, letos 1:12. »Učim se in zorim. Prepričan sem, da bo drugo leto povsem drugače,« se je pred odhodom v Pariz zazrl v prihodnost najboljši hribolazec novega rodu. Zmagovalnega odra se je veselil z Valverdejem, ki je prvič stopil nanj. »Osvojil sem skoraj vse, a na Touru se nikakor nisem mogel povzpeti na oder. Pri 35 letih se mi je posrečilo. Kako ne bi jokal,« je slavil eno največjih »zmag v karieri« Valverde. Tretje mesto sicer ni zmaga, a je v njem enako užival, kot bi bila, ker je prišla po izjemnem garanju. Pa ne samo na letošnjem, ampak na vseh osmih Tourih. Lani je bil četrti.

Junak dneva je postal Thibaut Pinot, pravzaprav največji francoski poraženec tritedenskega maratona. Čeprav je bil v senci četverice, so od lani tretjeuvrščenega v skupnem seštevku letos pričakovali bitko za zmagovalni oder. A jo je izgubil že v prvem tednu. Po štirih etapah je zaostal za 6:25 minute. »Ker sem že do prvega dneva počitka po obilici smole izgubil vse možnosti, da bi ponovil predlansko uvrstitev v skupnem seštevku, sem najprej razmišljal o odstopu, nato pa se vendarle osredotočil na etapno zmago. Na koncu sem jo dočakal na najbolj legendarnem vzponu, kar je izjemna čast. V zadnjih kilometrih je bilo zelo stresno, ker nisem vedel, koliko prednosti imam pred Quintano,« je opisal zmagoslavje 25-letnik iz pokrajine Vosges, za katerega je to sicer druga, a zagotovo najslajša zmaga na Touru. Prvo je slavil pred tremi leti, lani pa je bil tudi najboljši med mladimi kolesarji. Pinot je tretji zaporedni zmagovalec na Alpe d'Huezu – za Pierrom Rollandom leta 2011 in Christophom Riblonom 2013.

Danes je v Parizu še zadnje dejanje »velike pentlje« – parada majic na Elizejskih poljanah. Froome bo nosil rumeno zmagovalca, pikčasto pa bo do slovesne podelitve, kot velevajo pravila, prepustil drugouvrščenemu. Belo za najboljšega mladega kolesarja je osvojil Nairo Quintana, zeleno prvega v etapnih uvrstitvah pa Peter Sagan. Med ekipami je najboljši Movistar.

Kristjan Koren bo Tour končal na 69. mestu, za rumeno majico pa zaostal za dve uri in 51 minut.