Računica za podvig se tokrat ni izšla

Tour de France: Roglič je ujel pravo ubežno skupino, a v zaključku ostal praznih rok.

Objavljeno
16. julij 2017 22.37
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Le Puy-en-Velay – Na Touru je včeraj dolgo kazalo, da bo Primož Roglič dobil priložnost za zgodovinsko prvo slovensko zmago na največji dirki sveta, a jih je v zaključku presenetil borbeni Bauke Mollema. Chris Froome je v soboto izkoristil nepazljivost Fabia Aruja in spet oblekel rumeno majico.

Pester vikend v Franciji tokrat ni bil povsem v domeni favoritov za skupni seštevek, a dogajanja kljub temu ni manjkalo. V soboto je bila etapa pisana na kožo Michaelu Matthewsu in ekipa Sunweb je naredila vse, da je Avstralec nizozemski ekipi prinesel še drugo zaporedno etapno slavje. »Etapa je potekala po pričakovanjih, ekipa je morala trdo delati, da smo ulovili Thomasa de Gendta, a so bili v zaključku kljub temu še vedno ob meni. Ko se je etapa nazadnje končala na Rodezu, sem utrpel štiri zlomljena rebra, nove priložnosti pa nisem nameraval izpustiti iz rok. To je bila sanjska etapa,« je svojo drugo etapno zmago na Touru, prvo je dosegel lani, opisal Matthews.

Zahtevni ovinki v zadnjih kilometrih in 570 metrov dolg in strm vzpon do ciljne črte so bili preveč za Fabia Aruja. Sardinec je najprej izgubil zadnjega pomočnika Michaela Valgrena, nato pa v zaključku reševal, kar se je rešiti dalo, a je bilo prepozno. Chris Froome je ciljno črto prečkal kar 25 sekund prej in Aruju slekel rumeno majico. »To je bilo zame presenečenje in hkrati nagrada za vrhunsko ekipno delo, sploh Kwiatkowskega. Na tem Touru se je vredno boriti za vsako sekundo,« je poudaril Froome.

Nedeljska etapa v centralnem masivu je bila kot nalašč za podvig večje ubežne skupine in posledično je bil tudi interes za mesto v ospredju zelo velik. Po hitrem začetku se je odpeljala velika skupina, v kateri je bil tudi Primož Roglič: »Težko je bilo priti v pobeg, a je ekipa opravila izvrstno delo in zmanjšala prednost do originalne peterice, da smo se jim kasneje lahko pridružili.« Prednost je naraščala, z njo pa tudi slovenski upi na zgodovinsko prvo etapno zmago na francoski pentlji. Dolgo je kazalo zelo dobro, nato pa se je še pred zadnjim vzponom sam odpeljal Bauke Mollema. Ko so se za Nizozemcem pognali Roglič, Barguil, Gallopin in Ulissi, so njegove delnice precej padle, a je borbenost tokrat štela več od preračunljivosti in (bolj) svežih nog. Prednost Molleme se je gibala okrog 20 sekund, lov v ozadju pa ni potekal na vse ali nič. Roglič je napadal, a se tudi on ni opogumil in se na polno pognal za Mollemo, upi na etapno zmago so se pod rdečim jezikom kilometer pred ciljem dokončno razblinili. »Zelo razočaran sem, na Touru šteje le zmaga, a se nam žal lov za Mollemo ni izšel. Naslednjič bom moral poskusiti drugače, morda tudi s samostojnim pobegom. Vsi kolesarji si želijo zmago in čeprav mi ni uspelo, je to nov korak naprej v mojem razvoju,« je po etapi povedal 27-letnik, ki je s četrtim mestom izenačil najboljšo slovensko uvrstitev Andreja Hauptmana na Touru. Borbenosti Rogliču nikakor ne gre očitati, a se je tokrat uštel pri taktiki in se preveč osredotočil le na Warrena Barguila, izkušenega Mollemo pa je do zmage gnala tudi velika želja po prvem etapnem slavju na Touru.

Tudi v boju za rumeno majico drame ni manjkalo. Tako presenetljivo, kot jo je v soboto dobil, bi Chris Froome kmalu spet ostal brez nje. Pred vzponom prve kategorije na Peyra Tallade se je zaradi počene zračnice znašel v težavah, pomočniki Romaina Bardeta pa so upravičeno nadaljevali z narekovanjem ritma, saj je bil Froome v težavah še pred menjavo kolesa. Britanca je čakala zahtevna naloga, prebijal se je skozi skupine zaostalih kolesarjev in naposled ujel stik s skupino okrog Urana, Aruja in Bardeta. Francoz je vnovič poizkusil z napadom, Froome je bil na robu, a je nekako še prečkal vrh zadnjega vzpona v zavetrju Bardeta in preplaha v taboru Skya je bilo konec. »To so bili zelo stresni trenutki. Pred vzponom sem imel težave s kolesom in Kwiatkowski mi je dal svoj obroč, nato pa nisem bil prepričan, da mi bo še uspelo ujeti skupino. AG2R je odpeljal dobro dirko, a smo napad preživeli. Zadovoljen sem z majico in vesel, da nas jutri čaka dan počitka,« je etapo opisal Froome. Branilca naslova od še četrtega slavja v Parizu loči odločilen teden v Alpah, a ima v rokavu še enega asa – posamični kronometer v Marseillu, kjer bo Froome med favoriti v najboljšem položaju.