Roglič in Hrastnikova slovenska kolesarja leta

Primož Roglič in Monika Hrastnik sta bila proglašena za najboljša slovenska kolesarja leta.

Objavljeno
10. november 2016 20.27
Monika Hrastnik, Primož Roglič
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Monika Hrastnik in Primož Roglič sta najboljša kolesarja leta 2016 po izboru Kolesarske zveze Slovenije (KZS).

Gorska kolesarka Hrastnikova je nagrado na Ljubljanskem gradu na Večeru zvezd prejela za naslov evropske podprvakinje v spustu, Roglič pa s številnimi uspehi v kronometru, ki jih je dosegel v svoji premierni sezoni med najboljšimi na svetu.

Sedemindvajsetletni Primož Roglič, naslednik Simona Špilaka z nagrado kolesar leta, je v prvi sezoni v svetovni seriji presenetil prav vse. Na prologu dirke Po Italiji je bil drugi, nato je na isti dirki zmagal  v najdaljši posamični vožnji na čas. Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je bil deseti, na evropskem prvenstvu v Franciji sedmi. Roglič je tudi najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI).

»V posebno čast si štejem. Brez ljudi, ki me vzpodbujajo in verjamejo vame, mi ne bi uspelo. Veselim se dela v prihodnje in upam, da jo še kdaj dobim. Sezona je bila dolga, prva med elito. Na vse gledaš drugače. Dirka po Algarveju je bila prelomna, ko sem videl, da lahko vozim z najboljšimi. Potem pa Giro, drugo mesto in zmaga,« je ob prejetju nagrade povedal Roglič.

Hrastnikova nasledila Žakljevo

Dvaindvajsetletna Monika Hrastnik, ki je kot kolesarka leta nasledila gorsko kolesarko Tanjo Žakelj, je na letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem osvojila srebro, od zlata je bila na koncu oddaljena le dobre tri desetinke. Trenutno je 17. na lestvici UCI v spustu in 13. v štirikrosu.

»Zelo sem vesela in presenečena. Nisem razmišljala, da bi lahko dobila nagrado. Očitno so rezultati pokazali svoje. Sezona je bila uspešna. Evropsko prvenstvo je bila najpomembnejša tekma. Že zaradi tega, ker je bila v tednu, ki je bil grozen. Vsi smo vozili za Zarjo,« je dejala Hrastnikova.

Nagrada za posebne dosežke Primožiču, Pogačarju, Piberniku in BTC Cityju Ljubljana

Odbor za cestno kolesarstvo je nagrado za posebne dosežke podelilo članoma mladinske reprezentance Jaki Primožiču, ki je na svetovnem prvenstvu v Katarju osvojil osmo mesto v kronometru, na prvem mestu je končala sezono na lestvici Procyclingstats med mladinci, in Tadeju Pogačarju, dobitniku brona na letošnjem EP ter zmagovalcu dirke Giro del Lunigiana, ter Luki Piberniku za etapno zmago na dirki Eneco Tour za svetovno serijo, ter edini slovenski ženski profesionalni ekipi BTC City Ljubljana.

Ergaver in Čeh prejemnika nagrade za dosežke v gorskem kolesarstvu

Nagrade za posebne dosežke na področju gorskega kolesarstva je dobil Mitja Ergaver, svetovni prvak v štirikrosu in drugi na lestvici Ucija v tej disciplini. Miha Čeh, mladi tekmovalec na BMX-u, ki je letos osvojil naslov evropskega prvaka v kategoriji do 8 let, je prejel priznanje za dosežek in spodbudo za nadaljnje delo. Odbor za gorsko kolesarstvo je podelilo še priznanje za dosežke in doprinos h gorskemu kolesarstvu letos tragično umrli Zarji Černilogar.

Najboljši ekipi leta sta postali Črn Trn med gorskokolesarskimi zasedbami ter Adria Mobil med cestnimi.

Najboljši parakolesar leta 2016 je postal Primož Jeralič, ki je bil na letošnjih paraolimpijskih igrah 10. na cestni dirki in v kronometru.

KZS je na nad slovensko prestolnico podelila še nagradi za najboljša amaterska kolesarja, to sta postala Andrej Žavbi in Ajda Opeka.

Posebno zahvalo za dolgoletno delo na KZS je dobila Tonka Švajger.