Roglič izziva tudi Sagana

Kolesarstvo: Zasavec Primož Roglič v elitni družbi, tudi Simon Špilak pri vrhu.

Objavljeno
13. marec 2017 09.21
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Fermo – Na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja Simon Špilak in Primož Roglič potrjujeta, da sta se prebila v krog vrhunskih kolesarjev za večdnevne dirke. Roglič je v igri za končno uvrstitev med prvo trojico.

Simon Špilak je v sobotni kraljevski etapi z zaključnim vzponom na Terminillo prvi napadel in se 15 kilometrov pred ciljem odpeljal etapni zmagi naproti. Pred skupino z Nairom Quintano je imel slabo minuto prednosti, a jo je Kolumbijec v zadnjih kilometrih izničil. Špilak je končal na 5. mestu.

Nedeljska etapa je bila na papirju precej lažja, a v zadnjih 70 kilometrih ravnine skorajda ni bilo. Na vsakem vzponu je odpadlo nekaj kolesarjev in do cilja je v ospredju ostala le še izbrana skupina hribolazcev in specialistov za klasike. Primož Roglič je v šprintu znova presenetil, prilepil se je na kolo svetovnega prvaka Petra Sagana in vrhunsko predstavo kronal s tretjim mestom. Nairo Quintana je obranil rumeno majico, Roglič za njim zaostaja za minuto in 15 sekund. Današnja etapa je zelo podobna nedeljski, zato večjih razlik med najboljšimi ne gre pričakovati, zmagovalec dirke po Algarvu pa ima v rokavu še enega aduta – 10 kilometrov dolgo vožnjo na čas na zadnji dan dirke. Lahko 27-letni Roglič še enkrat stopi na najvišjo stopničko?

Sekunde so se zarotile proti Contadorju

Alberto Contador z dirko Pariz - Nica res nima sreče. Po lanskem razočaranju, ko je po napadu »Pistolera« v zadnji etapi Geraint Thomas zadržal le pet sekund prednosti, je bil letos Španec še bližje. Zmago mu je z borbeno vožnjo v zadnjih kilometrih pred nosom speljal Kolumbijec Sergio Luis Henao (Sky).

Contador je na ravninski prvi etapi v močnem vetru izgubil več kot minuto, v boj za zmago se je vrnil na sobotni kraljevski etapi, ko je pelotonu z značilnim poplesavanjem na pedalih odčital lekcijo in potrdil, da kljub 34 letom še vedno sodi med najboljše hribolazce sveta. Henao je imel pred zadnjo etapo pol minute prednosti, Contador ga je napadel že 50 kilometrov pred ciljem, a na koncu ostal za las prekratek. »Vedel sem, da za zmago nimam veliko možnosti, zato sem kolesaril na vse ali nič. Z malo pomoči v begu bi bila rumena majica danes verjetno moja. Ni mi žal, vsaj poizkusil sem,« je v cilju sprijaznjen z novim drugim mestom razlagal Contador. Za rumeno majico je v skoraj 30 urah dirkanja zaostal za pičli dve sekundi. Henao je Skyju privozil peto zmago na zadnjih šestih izvedbah Pariz-Nice.

Slovenci so v Franciji opravljali naloge pomočnikov. V prvi etapi je Kristijan Koren izkoristil dež in veter, ki sta mu pisana na kožo, in končal tik za deseterico, kjer je ostal do zahtevnega kronometra s ciljnim vzponom. Za italijanskega šprinterja ekipe Bahrain-Merida Sonnyja Colbrellija je ob Luki Piberniku in Borutu Božiču skrbel tudi Grega Bole: »V prvi etapi sva bila z Jonom Izaggirejem v prvi skupini, a je nato zapeljal v blato in izgubil minuto, pa še svoje kolo sem mu moral posoditi. Zaradi dežja sem se prehladil, kljub temu mi je nekako uspelo pomagati ekipi. Sonny Colbrelli je dobil etapo, kar je bil naš cilj.« Jan Polanc je v kraljevski etapi opozoril nase z dolgim pobegom, v skupnem seštevku pa ni bil v ospredju.