Roglič po sledi Mezgeca, Mugerlija in Brajkoviča

Po Kataloniji: v Barceloni ena najboljših slovenskih etapnih uvrstitev na WorldTouru.

Objavljeno
29. marec 2016 07.50
V. D.
V. D.
Barcelona – Dirka Po Kataloniji je najbolj slovenska med vsemi preizkušnjami WorldToura. Matej Mugerli (2006), Jani Brajkovič (2012) in Luka Mezgec (kar trikrat, nazadnje leta 2014) so slavili pet etapnih zmag, Mezgec pa je dva dni nosil tudi majico vodilnega. Drugo mesto Primoža Rogliča sodi v ta sklop izvrstnih nastopov.

Novinec v WorldTouru je na zahtevnem barcelonskem krogu z vzponom na Montjuic pokazal vrline hribolazca, predvsem pa pravo miselnost, saj se ni pustil ujeti na limanice ruskega tekmeca Alekseja Cateviča. Na koncu je tekmec sicer zmagal, a je Roglič z 2. mestom dosegel najboljši rezultat v elitni konkurenci. Catevič je pojasnil, da ni sledil vsem napadom, ker je po štirih uvrstitvah v deseterico čuval energijo za zmago. Ko je v zadnjem krogu pospešil Roglič, mu je sledil, a s »figo v žepu«, saj ni želel sodelovati v narekovanju ritma. Na papirju je bil precej močnejši šprinter.

Medtem, ko je športni direktor nizozemskega moštva LottoNL Frans Maassen pojasnjeval, kako je Roglič v šprintu plačal davek neizkušenosti, je slovenski kolesar povedal, da se je pogovoril s Catevičem, ki je želel na vsak način počakati kapetana Purita Rodrigueza. »Vse sem naredil sam. Želel sem se ga tudi otresti, a se ni dal. Za menoj je najtežji teden v karieri, a tudi odlična izkušnja,« je bil Roglič zadovoljen tudi z drugim mestom.

V zadnjih krogih se je izkazal tudi Matej Mohorič. V zadnjih krogih je močno pospešil, jasno pa mu je bilo, da so njegove možnosti za uspeh minimalne. »Počutil sem se dobro, a sem še daleč od forme, ki jo pričakujem čez mesec dni na Amstlovi klasiki in Romandiji,« je Mohorič le preizkusil, koliko ga noge nesejo.

»Spopad Titanov«, kot so poimenovali prvo srečanje favoritov, se je končal z zmagoslavjem Naira Quintane. Kolumbijec je dejal, da je zmaga s sedmimi sekundami prednosti (pred Albertom Contadorjem) sladka, predvsem pa potrdilo, da je v pripravljalnem obdobju dobro delal. Richie Porte je na četrtem mestu zaostal za 17, Chris Froome pa na osmem za 46 sekund. Visoko sta bila na 10. in 11. mestu Rigoberto Uran in Joacquim Rodriguez. Quintana je z zmago dobil pomembno dozo samozaupanja, za razliko od Fabia Aruja, Roberta Gesinka in Estebana Chavesa, ki so ostali povsem v senci.

Smrt belgijskega kolesarja

Na dirki Gent-Wevelgem, ki je med pomladnimi klasikami prav tako dobro slovensko obarvana (Borut Božič je bil leta 2013 drugi, Martin Hvastija pa leta 2002 peti), je Luka Mezgec osvojil 12. mesto. Zmagoviti skupini štirih s Petrom Saganom na čelu sicer ni mogel slediti, je pa napovedal dobro dirkanje na preostalih dveh kraljevskih klasikah - Po Flandriji in Pariz-Roubaix. Sicer pa se je smrtno ponesrečil belgijski kolesar Antoine Demoitie. Petindvajsetletni član belgijske ekipe Wanty-Gobert je padel po 150 kilometrih. Na tleh pa je, kot je pojasnil novinar Sebastian Timmerman (Het Laatste Nieuws), nanj padel spremljevalni motocikel, ki se je želel izogniti skupni kolesarjev na tleh. Številni kolesarji so poleg sožalja pozvali k ukrepom, s katerimi bi povečali varnost, saj so prehitevanja glavnine pri visoki hitrosti in v boju za mesta v karavani zelo nevarna. V zadnjih letih je bila veliko nesreč, v katerih so bili vpleteni spremljevalni motocikli in druga vozila.