Roglič za petami Contadorju, Aruju in Thomasu

Kolesarstvo: med novinci v WorldTouru je s 5. mestom na Portugalskem slovenski reprezentant pokazal največ.

Objavljeno
22. februar 2016 01.33
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Primož Roglič je izvrstno začel prvo sezono v WorldTouru. Po nesrečnem padcu in izpahnjeni rami na avstralskem touru je na portugalski enotedenski pomladni dirki po pokrajini Algarve osvojil peto mesto. Še noben slovenski kolesar ni tako dobro štartal v Pro oziroma WorldTouru.

V moštvu LottoNL so bili nad kolesarjenjem 26-letnega novinca navdušeni. Pravzaprav so bili zelo presenečeni, da je bil med najboljšimi v tako močni konkurenci. Merijn Zeeman, športni direktor nizozemskega moštva LottoNL, je dejal, da je lahko Roglič zelo ponosen na nastop.

Roglič je bil tako dober, da je s svojim dirkanjem potisnil v podrejen položaj tudi slovitega Nizozemca Roberta Gesinka. Pod klancem na planoto Malhão so bili vsi kandidati za deseterico enaki, potem pa je Contador prestavil v hitrost višje in suvereno zmagal. Roglič je bil v drugi zasledovalni skupini, na cilj pa je prikolesaril le 28 sekund za španskim asom. »Vesel sem, da sem lahko enakovredno dirkal tudi z najboljšimi – Contadorjem, Arujem, Uranom, Thomasom. Na klancu sem se držal favoritov. Bila je preizkušnja psihične moči, v kateri sem se ves čas boril za položaj v skupini. Ves čas sem si govoril, da je cilj blizu. Na koncu pa sem šprintal za peto mesto, a me je prehitel Thomas,« je opisal najtežjo etapo Roglič, ki je peti tudi v točkovanju etapnih ciljev.

Roglič, ki je bil v prvi hribovski etapi tretji, je zmagovalni oder »izgubil« v vožnji na kronometer, v kateri se je videlo, da še ni vešč te kolesarske discipline tako, kot njegovi tekmeci za vrh v skupnem seštevku Contador & Co. »Zelo zadovoljen sem, da sem sezono tako dobro začel, seveda pa grem naprej korak za korakom in se učim. Naslednje dirke so Bele ceste v Italiji, Tirreno–Adriatico, Po Kataloniji in na koncu pomladnega dela največja preizkušnja – Giro d'Italia,« je predstavil program do maja.

Na Portugalskem je bila v štirih etapnih dirkah minulega tedna najmočnejša konkurenca, saj so se predstavili mnogi favoriti Toura – Alberto Contador (Tinkoff), Fabio Aru (Astana), Thibaut Pinot (FdJeux), Rigoberto Uran (Cannondale) ter Geraint Thomas (Sky), prvi pomočnik Chrisa Frooma. V Omanu, kjer je Jani Brajkovič (UHC) zasedel 18. mesto, je bil v ospredju Vincenzo Nibali (Astana), dobro formo pa so pokazali Romain Bardet (Ag2R), Jakob Fuglsang (Astana) in Tom Dumoulin (Giant). Na Ruti del sol oziroma andaluzijski vuelti so zelo dobro sezono začeli Alejandro Valverde (Movistar), Bauke Mollema (Trek), Rafal Majka (Tinkoff) in Tejay Van Garderen (BMC).

Na francoski dirki Haut Var je začel sezono Simon Špilak, lani najboljši slovenski kolesar. Brez težav je kolesaril v glavnini in začel nabirati kilometrino za dirko Pariz–Nica. Zelo slabo pa je šlo Borutu Božiču (Cofidis). Po Andaluziji je bil vseskozi na repu uvrščenih, pred vožnjo na kronometer pa je zbolel. »Še nikoli nisem tako slabo začel sezone. Vzrok so številne bolezni, ki so me mučile vso zimo. Upam, da bo v nadaljevanju sezone bolje,« je povedal o ponesrečenem nastopu na andaluzijski dirki Božič. Včeraj je bil že veliko bolj optimističen, saj težav ni imel več.

Marko Kump je v Omanu šele zadnji dan dobil priložnost za šprint. Pokazal je, da je še vedno v dobri formi oziroma da si zasluži zaupanje. Z Luko Pibernikom sta sicer pomagala Portugalcu Ruiju Costi, da je osvojil peto mesto.