Rogličeva rapsodija se nadaljuje, 40. zmaga in rumena majica

Slovenski zvezdnik daleč najmočnejši v 2. etapi kriterija Dauphiné, na katerem je oblekel rumeno majico vodilnega.
Fotografija: Primož Roglič se je vseh tekmecev otresel dobrih 600 m pred ciljem. FOTO: Justin Setterfield/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič se je vseh tekmecev otresel dobrih 600 m pred ciljem. FOTO: Justin Setterfield/AFP

Primož Roglič je ta čas najmočnejši v kolesarski karavani. O tem ni dvoma, potem ko je po treh zmagah na dirki Tour de l'Ain dodal 1. mesto tudi v 2. etapi kriterija Dauphiné, v kateri je prepričljivo ugnal vse tekmece na generalki za Tour de France.

Na odločilnem vzponu na Col de la Porte so prvi tempo v glavnini navili sicer kolesarji Ineosa in želeli pokazati, da jih moč tekmecev iz Jumba Visme na zadnjih preizkušnjah ni iztirila. Na čelo so poslali kar šest kolesarjev, ki so življenje oteževali številnim tekmecem. Odpadel je tudi prvi francoski zvezdnik Julian Alaphilippe, španski veteran Alejandro Valverde, kapetan ekipe Mitchelton Scott Adam Yates, ne pa tudi Roglič in njegovi najmočnejši pomočniki. Tadej Pogačar je sicer ostal brez moštvenih kolegov iz ekipe UAE, vendar je še brez težav sledil tempu najmočnejših ekip.





Nato pa se je izkazalo, kako se je opekel Ineos pri razkazovanju mišic. Ko so delo opravili vsi pomočniki, na čelu ni več zdržal njihov kapetan Egan Bernal. Tako kot v zadnji etapi Tour de l'Ain je Kolumbijec poskusil z napadom iz obupa, ki pa sta ga Roglič in njegov zadnji preživeli pomočnik pri Jumbo Vismi Sepp Kuss brez težav izničila.

Profil 2. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo
Profil 2. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo


Sledilo je še eno poglavje v Rogličevi kolesarski rapsodiji. Ko je 600 m pred ciljem dodal plin, mu ni mogel slediti nihče, v velikem slogu je slavil svojo 40. zmago med profesionalci.

»To je velik uspeh za našo ekipo, spet smo pokazali, da smo se pravilno pripravljali. Vsi naši kolesarji so opravili izjemno delo, jaz pa sem vesel, da sem spet končal na vrhu. Vedeli smo, kako zahteven je ciljni vzpon, zato smo si želeli imeti dirko pod nadzorom. Bernal je zmagovalec lanskega Toura, torej je on najmočnejši oziroma eden od najmočnejših, vendar smo vsi zelo dobro pripravljeni in najboljši moraš biti na koncu. Ta sezona je nenavadna, zelo sem vesel za vsako dirko, na kateri lahko nastopim in sem zelo zadovoljen s tem, kako mi gre,« je v cilju povedal Roglič, ki je rumeno majico prevzel od moštvenega kolega, zmagovalca uvodne etape Wouta van Aerta. Najbolj se mu je približal Francoz Thibaut Pinot (Groupama FDJ), ki v skupnem seštevku zaostaja 12 sekund. Pogačarju so v zadnjem kilometru pošle moči, zadovoljiti se je moral s 15. mestom z zaostankom 1:01 za Rogličem. Jan Polanc (UAE) je končal na 48. mestu z zaostankom 8:32, Matej Mohorič (Bahrain McLaren) pa na 114. mestu (21:42).

Primož Roglič se je vseh tekmecev otresel dobrih 600 m pred ciljem. FOTO: Justin Setterfield/AFP
Primož Roglič se je vseh tekmecev otresel dobrih 600 m pred ciljem. FOTO: Justin Setterfield/AFP


Še 16 vzponov


Kljub izjemni zahtevnosti je bila 2. etapa le prva od izrazito gorskih preizkušenj na tej dirki. V preostalih treh etapah karavano čaka še 16 kategoriziranih vzponov.



V jutrišnji tretji etapi sta sicer na sporedu le dva, vendar sta med najzahtevnejšimi. Najprej bo na vrsti Col de la Madeleine, (17,3 km, povprečni naklon 8,3 odstotka), ki bo septembra tudi del 17. etape Toura, sledil pa bo še ciljni vzpon na smučarsko središče Saint-Martin-de-Belleville (14,8 km, 6 %), kjer je na lanskem Touru etapno zmago slavil Vincenzo Nibali, Egan Bernal pa je potrdil končno zmago.

Profil 3. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infogafika Delo
Profil 3. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infogafika Delo


Vendar letošnji kriterij Dauphine tu še zdaleč ne bo odločen. V 4. etapi sledi šest vzponov s skupno 4700 višinskimi metri. Največ dogajanja je pričakovati na Montée de Bisanne: (12,4 km, 8,2 %) ter nato na ciljem vzponu na Megève (7,4 km, 4,7 %).

Profil 4. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo
Profil 4. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo


Ta vzpon bo tudi prizorišče zadnje bitke za rumeno majico na tej dirki. Sklepna etapa s kar osmimi kategoriziranimi klanci se bo v nedeljo začela in končala v tem francoskem smučarskem središču.

Profil 5. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo
Profil 5. etape kriterija Dauphine. FOTO: Infografika Delo

Preberite še:

Komentarji: