Anketa: Strokovnjaki podprli Tomaža Kavčiča

Nogometni strokovnjaki so spregovorili o novem selektorju slovenske nogometne reprezentance.

Objavljeno
05. december 2017 13.00
Milenko Ačimović,Ljubljana Slovenija 20.11.2017 [Portret]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Mile Ačimović: Težko bi rekel, česa bi se moral novi selektor najprej lotiti, sem pa prepričan, da ima in bo imel na razpolago veliko koristnih informacij. Leto in pol je bil najtesnejši sodelavec dosedanjega selektorja Srečka Katanca. Njegova velika prednost v primerjavi s tujimi trenerji je, da številne igralce pozna že iz mladinskih kategorij. Z njimi je že deloval, marsikoga je odkril prav on. Na prijateljskih tekmah mora najprej ugotoviti, kje so pomanjkljivosti in kaj je mogoče izboljšati, potem pa se lotiti tekem, ko se bo igralo za točke. Osebno sicer še nisem sodeloval z njim, vendar verjamem, da bo dober selektor.

Miran Pavlin: Tomaž Kavčič je ne glede na vse očitke o tem, kako je prišel do vloge prvega favorita, dobra izbira. Je tip selektorja, ki bo gotovo tesno sodeloval s klubi in trenerji, česar do zdaj nismo bili vajeni. Slovenski klubi, predvsem vodilni Maribor, Olimpija, Domžale, Gorica, Celje so tisti, ki vzgajajo reprezentante, zato je sodelovanje z njimi še pomembnejše. Ne bo pa mu postlano z rožicami, že dejstvo, da je do pravih tekmovalnih tekem več kot leto dni, mu bo zelo, zelo oteževalo delo. Najboljša selekcija se ustvarja v tekmah na nož in za točke, česar pa lep čas ne bo imel na voljo.

Stane Oražem: Kavčičev izbor je bil logičen, njemu v prid je govorilo veliko razlogov. Pozna večino igralcev, bil je selektor do 21 let in v tistem obdobju je imela reprezentanca relativno dobre rezultate. Vem, da zna vzpostaviti stik z nogometaši, kar je zelo pomembno. Upam oziroma vem, da bo znal komunicirati z javnostjo in predvsem z novinarji, kar je zelo pomembno, saj pozitivno ozračje vpliva na igralce, navijače in okolje. Kolikor sem imel stikov z njim, lahko povem, da je pustil soliden vtis. Za klube je pomembno, da z njimi sodeluje in komunicira, da vzpostavi tvorno razmerje. Vedno je bil pozitiven.

Ermin Šiljak: Novemu selektorju lahko samo čestitam za izvolitev na položaj selektorja. Iskreno mu želim vse najboljše v mandatu in želim, da bo izbral prave igralce, s katerimi bo popeljal Slovenijo na evropsko prvenstvo leta 2020. Ne moremo pa mu prav veliko svetovati ali pomagati, kako, kaj in zakaj. Zdaj je on veliki šef, sedi na enemu od najpomembnejših stolčkov v državi in on bo moral vleči poteze, za katere bo tudi odgovarjal. Na voljo bo imel več kot dovolj časa, da ustrezno selekcionira moštvo, vprašanje pa je, ali je tako dolga praznina brez tekmovalnih tekem sploh koristna.

Brane Oblak: Selektorju lahko zaželim samo veliko sreče. Nikakor pa ni dobro, da so izbrali strokovnjaka, ki nikoli ni igral na višji ravni ali v tujini. Kar sicer še ne pomeni, da se ne bo zgodilo veliko lepih stvari. Preprosto pa trenutno nimam posebej izdelanega mnenja o njem. Rad bi videl, da bi sestavil reprezentanco z resnično najboljšimi igralci, da bi ob Josipu Iličiću imel eno od glavnih vlog Kevin Kampl, da bi našel ustrezen položaj Valterju Birsi, ki je še dolžnik glede na potencial in izkušnje. Imamo še vrhunskega vratarja in mislim, da bo potem slovenska reprezentanca kar močna.

Marinko Galić: Trenutno je Tomaž Kavčič optimalna izbira. Razpoloženje je bilo negativno in temu primerni so bili tudi rezultati. Ne poznam ga tako dobro, da bi mu lahko sodil. Po tem, kar so govorili kolegi in igralci, večina pozitivno, si zasluži priložnost. Mlado reprezentanco je vodil dobro in veliko igralcev iz tistega rodu je zdaj v članskem moštvu. Je tudi uganka, če rezultatov ne bo, se bo javnost hitro obrnila proti njemu. Najpomembnejše je, da izbere najboljše igralce, kar jih premore Slovenija, da vzpostavi zaupanje, sproščenost in medsebojno spoštovanje. Če mu bo to uspelo, potem bo vse lažje.