Sagan prekinil urok, Mezgec dvanajsti

Na belgijski enodnevni klasiki Gent-Wevelgem huda nesreča Antoina Demoitieja, ki ga je po padcu povozil motorist.

Objavljeno
28. marec 2016 00.39
J. P.
J. P.

Wevelgem - Slovaški kolesarski as Peter Sagan (Tinkoff), aktualni svetovni prvak v cestni vožnji, si je že drugič doslej - po letu 2013 - pokoril vso konkurenco na (drugi letošnji) preizkušnji svetovne serije, 243 kilometrov dolgi belgijski enodnevni klasiki Gent-Wevelgem, ki je letos doživela že 78. izvedbo. Zanj je bila to prva zmaga, odkar nosi mavrično majico, zato tudi toliko slajša: »Zelo sem zadovoljen, ta uspeh pa poklanjam očetu svojega dekleta, ki preživlja težke čase.«

Šestindvajsetletni Slovak, ki si je pred tem kruh služil pri Cannondalu, je v silovitem šprintu četverice v finišu odbil napade Belgijca Sepa Vanmarckeja (LottoNL-Jumbo), Rusa Vjačeslava Kuznecova (Katjuša) in Švicarja Fabiana Cancellare (Trek-Segafredo), ki se je kot vodilni podal v zadnji vzpon. »Morda je kdo pomislil, da smo počivali, a smo vsi štirje ves čas zelo dobro sodelovali. V ciljnem šprintu sem šel na vse ali nič, bliže ko je bil cilj, bolje sem se počutil. Danes sem bil resnično dober,« je na cilju v Wevelgemu (štart dirke je bil v mestecu Deinze) razglabljal Slovak.

Izkazal se je tudi slovenski predstavnik Luka Mezgec (Orica GreenEdge), ki je bil eden od petnajstih kolesarjev v prvi zasledovalni skupini, ki je zaostala enajst sekund, naposled pa se je veselil dvanajstega mesta, kar je njegov daleč najboljši letošnji dosežek. Drugi naš udeleženec vrha ni krojil: Marko Kump (Lampre-Merida) je na 60. mestu zaostal debelih enajst minut, je pa vsaj prečkal ciljno črto v nasprotju z več kot stoterico tekmecev, ki so predčasno kapitulirali. Med njimi sta bila tudi Kumpov moštveni kolega Luka Pibernik in domači tekmovalec Antoine Demoitie (Wanty-Groupe Gobert), ki ga je po padcu povozil še motorist in mu prizadejal hude poškodbe, zaradi katerih so ga prepeljali v bolnišnico v Lillu, kjer je zdaj v prisotnosti svojcev na intenzivni negi in se bori za življenje.

IZIDI

1. Peter Sagan (Slk, Tinkoff) 5;55:12
2. Sep Vanmarcke (Bel, Lotto NL-Jumbo)
3. Vjačeslav Kuznecov (Rus, Katjuša)
4. Fabian Cancellara (Švi, Trek Segafredo) - vsi isti čas
5. Arnaud Demare (Fra, FDJ) + 0:11
6. Fernando Gaviria (Kol, Etixx-QuickStep)
7. Jurgen Roelandts (Bel, Lotto Soudal)
8. Jacopo Guarnieri (Ita, Katjuša)
9. Greg van Avermaet (Bel, BMC)
10. Michael Mørkøv (Dan, Katjuša)
12. Luka Mezgec (Slo, Orica GrennEdge) - vsi isti čas
60. Marko Kump (Slo, Lampre-Merida) 11:05
Luka Pibernik (Slo, Lampre-Merida) odstopil

 

Med dekleti Chantal Blaak ...

Žensko različico dirke je na 115 kilometrov dolgi progi dobila Nizozemka Chantal Blaak (Boels-Dolmans), ki je prvo skupino sedmih izzivalk, v kateri so bile kar štiri njene rojakinje, pustila za seboj za kar 1:24 minute. Drugo mesto je zasedla Nemka Lisa Brennauer (Canyon Sram), tretje pa še ena Nizozemka Lucinda Brand (Rabobank-Liv). Nastopila je tudi slovenska zasedba BTC City Ljubljana, njena najuspešnejša zastopnica je bila Poljakinja Eugenia Bujak, ki je na 31. mestu zaostala pet minut in četrt, njene ekipne kolegice pa so končale takole: 68. Jelena Erić (Srb), 71. Anna Plichta (Pol, obe + 10:45), Urša Pintar, Polona Batagelj (obe Slo) in Mia Radotić (Hrv) odstopile.

... Per četrti med mlajšimi člani, Primožič pa med mladinci

Med mladinci si je na 119-kilometrski trasi konkurenco pokoril Francoz Alexys Brunel, izkazal pa se je tudi Jaka Primožič, ki je bil na četrtem mestu 26 sekund prepočasen. Žiga Jerman je na trinajstem mestu zaostal 51 sekund, Žiga Horvat na 34. in Nik Čemažar na 37. ravno tako, medtem ko je Tadej Pogačar na 39. mestu zamudil 1:58 minute. Aljaž Jarc je odstopil. Četrti je bil tudi David Per (Adria Mobil) med mlajšimi člani, ki je ciljno črto prečkal v času zmagovalca, Danca Madsa Pedersena (Stölting Service Group). Gašper Katrašnik in Martin Otoničar sta na 31. oziroma 32. mestu ciljno črto prečkala dve minuti pozneje, Matic Grošelj in Jernej Švab na 48. in 49. mestu 3:21 minute, Žiga Ručigaj na 72. mestu pa pet minut pozneje.